Premierul Florin Cîțu anunță că a cerut Corpului de Control să investigheze situația de la Apele Române dezvăluită de publicația Recorder.

Jurnaliștii de la Recorder au publicat luni o nouă anchetă privind politizarea funcțiilor de către liberali la Apele Române. 

În urmă cu două luni, Recorder a dezvăluit că, în majoritatea județelor din România, Partidul Național Liberal a instalat la conducerea administrațiilor bazinale și a sistemelor de gospodărire a apelor oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid.

Deși ancheta a avut un impact foarte mare, liberalii au continuat să angajeze oameni incompetenți, dar cu recomandați de membri de partid.

În centrul noilor dezvăluiri se află directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași. Acesta se recomandă subordonaților ca „un animal politic care va ajunge cel puțin ministru” și le cere specialiștilor din instituție să accepte angajați care nu știu nici măcar în ce se măsoară debitul unui râu, relatează Recorder.

Gabi Musteață, un inginer din instituție, s-a hotărât să vorbească după ce a fost obligat de Petru Avram să angajeze la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor o tânără care a fost chelneriță la un bar din Iași. Deși a studiat Chimia, tânără nu are cunoștințe elementare în domeniu. 

Între timp, Musteață a fost concediat, pe motiv că i s-a desființat postul.

”În mandatul meu, așa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competență și transparență. Mesajul acesta nu este doar pentru cei cu funcții de conducere, este pentru toți cei care lucrează în sectorul public:

- fără penali în funcții publice;

- profesioniști;

- fără nepotisme;

- fără conflict de interese”, a scris Florin Cîțu pe Facebook, anunțând că a trimis Corpul de Control la Apele Române.

Conform surselor Recorder, Direcția Națională Anticorupție a descins miercuri la sediul Administrației Naționale "Apele Române" (ANAR), după dezvăluirile publicației legate de numirile politice de la această instituție. Potrivit acelorași surse, au fost ridicate documente care au legătură cu angajările din ultima perioadă.

Ulterior, ministrul mediului Tánczos Barna a confirmat informația pentru Europa FM: ”Azi-dimineață am avut o situație neplăcută la Apele Române, avem un control de la DNA. Este o situație neplăcută, care izvorăște din acele angajări faimoase, publice. În momentul în care începe ancheta penală, anchetele administrative fac un pas înapoi”.