Avioanele Typhoon și trupele Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) vor fi dislocate în România pentru a se alătura misiunii de poliție aeriană NATO de lungă durată pentru regiunea Mării Negre.

Cele patru avioane Typhoon, care fac parte din Escadrila 3 (de Luptă) și sunt staționate în mod normal la Baza RAF Coningsby, vor desfășura misiunea de poliție aeriană NATO de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de pe litoralul românesc al Mării Negre, anunță Ambasada Marii Britanii în România.

Misiunea este susținută de 150 de membri ai RAF din cadrul RAF Wittering, care formează Comandamentul operațional al unei Aripi Expediționare Aeriene (EAW). Personalul a fost instruit la Centrul de Pregătire Operațională RAF Leeming. 

„Marea Britanie rămâne angajată securității NATO și celei europene în fața agresiunii ruse și a invaziei neprovocate a Ucrainei. Operațiunea Biloxi este o misiune NATO de lungă durată, iar Forțele Aeriene Regale britanice joacă un rol central în asigurarea securității și în ceea ce privește întărirea posturii de descurajare în Europa”, a declarat secretarul de stat pentru Forțele Armate Britanice James Heappey.

Această desfășurare de trupe se adaugă misiunilor continue de lungă durată întreprinse de Aliații NATO pe Flancul Estic. 

„În timpul desfășurării, vom lucra alături de partenerii noștri români și de alți parteneri NATO, pentru a facilita îndeplinirea misiunii, protejarea și încurajarea aliațiilor și, în același timp, pentru a consolida încrederea și pentru a întări postura de descurajare”, a precizat comandantul Grupului Aerian 11 vice-mareșalul Phil Robinson.