Un vas al marinei militare a ieșit din Portul Constanța în apele teritoriale românești pentru a verifica pericolul de mine, după un avertisment lansat de Rusia.

Rusia a avertizat sâmbătă, prin intermediul serviciului de securitate FSB (succesorul KGB), că mine depuse de forțele navale ucrainene în Marea Neagră după declanșarea invaziei ruse în Ucraina s-au desprins de ancore din cauza furtunilor și plutesc în derivă în partea de vest a Mării Negre.

În replică, Ucraina a acuzat că, de fapt, Rusia a minat importante canale utilizate de navele comerciale și a transmis avertismentul pentru a bloca traficul maritim din Marea Neagră.

Conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgență intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României, a anunțat luni Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„În acest sens, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu" a ieșit luni, 21 martie, din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens”, a transmis MApN, prin intermediul Facebook.

Instituția a precizat că, dacă vor fi descoperite mine, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze „cu mijloace de contracarare adecvate”.

„În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu"), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice”, a transmis ministerul.