Ministerul afacerilor externe a anunțat că greva generală de joi ar putea afecta mjloacele de transport de pe teritoriul francez.

Ministerul de externe a atenționat miercuri că în Franța va avea loc o grevă generală pe 6 aprilie 2023. Anunțul se adresează fie cetățenilor români care se află deja pe teritoriul francez, fie celor care tranzitează sau chiar intenționează să ajungă în Franța, în decursul acelei zile. Astfel, această grevă va afecta circulația feroviară națională (TGV, Ouigo), precum și cea locală (TER, Intercités, Transilien) și internațională (Thalys, Eurostar). 

De asemenea, transportul aerian va întâmpina probleme, întrucât sindicatele aeroporturilor din Paris (Charles-de-Gaulle și Orly) au anunțat că se vor alătura grevei generale, împreună cu personalul Air France (FNIC-CGT Air France). Pasagerii acestei companii aeriene vor primi un SMS, în cazul în care unele zboruri vor fi anulate sau întârziate. 

Detalii privind zborurile sunt disponibile pe site-ul: https://www.parisaeroport.fr/.

Chiar și transportul public urban ar putea fi perturbat, în contextul grevei șoferilor din acest sector, precum și din cauza modificării traseelor unor linii de transport, pe fondul demonstrațiilor planificate în orașe. Autoritățile franceze recomandă cetățenilor să consulte site-urile rețelei locale de transport pentru prognoze ale traficului, precum și site-ul RATP, pentru detalii privind circulația din regiunea pariziană.

În ultima perioadă, protestele au luat amploare, ca urmare a deciziei de creștere a vârstei de pensionare în Franța, de la 62 la 64 de ani. Problema reformei pensiilor a mai fost abordată de către diferite guverne franceze în ultimele decenii, în special pentru a aborda insuficiențele bugetare.

Decizia de majorare a vârstei de pensionare a fost luată în raport cu structura industrializată a țării, care nu permite o vârstă mai mică a beneficiarilor, Franța având chiar printre cele mai mici vârste de pensionare. Din acest motiv, statul francez se confrunta cu cheltuieli prea mari decât majoritatea țărilor pe pensii, suma ajungând la 14% din producția economică. 

Atât Ministerul afacerilor externe, cât și autoritățile franceze, atenționează că greva s-ar putea prelungi după ziua de joi. Acestea mai recomandă cetățenilor să consulte site-urile rețelei locale de transport pentru prognoze ale traficului, precum și site-ul RATP.