Frenezia posesiunii și piramida lui Maslow: cum explică un student la psihologie goana după lucruri
Conform unui studiu Eurostat, 94% dintre români dețin propria locuință. De unde această înclinație puternică în a avea ceva al nostru?
Ei bine, factorii pot varia de la individ la individ, majoritatea acestora fiind de natură psihosocială.
De foarte multe ori am fost puși în situația de a ne dori să avem acel lucru care să ne aparțină numai și numai nouă. Fie că vorbim de afacerea proprie în loc să lucrăm pentru altcineva, fie că ne dorim să conducem acea mașină care sa fie a noastră, precum și multe alte lucruri, poate fi observat acest cult al posesiunii, al dorinței de a avea acel ceva care să ne aparțină nouă, de care să răspundem doar noi.
Revenind la această "frenezie a posesiunii”, putem observa că majoritatea românilor preferă să aibă propria lor locuință, chiar dacă acest lucru înseamnă să aibă datorii nesfârșite pe la bănci.
În primul rând, pot fi motive de siguranță
Nevoia de a avea un acoperiș deasupra capului se află pe prima treaptă a piramidei trebuințelor a lui Maslow, lucru de la care putem presupune că anumite persoane preferă să știe că vor avea datorii mai mari sau mai mici la bancă, dar vor fi stăpâni pe locul în care își duc traiul.
Chiria reprezintă oarecum o amenințare constantă în ceea ce privește păstrarea casei, deoarece individul poate rămâne fără aceasta mai devreme sau mai târziu, în funcție de prioritățile proprietarului.
Dorința de validare
Un alt factor poate fi reprezentat de dorința de validare. Poate că nu de puține ori v-ați plimbat prin vreo zonă rurală sau urbană sau chiar ați observant la rude sau prieteni case construite într-un stil opulent, grandiose, deși persoanele care dețin aceste locuințe datorează băncii de trei ori mărimea caselor lor.
Dorința de validare: dorim să fim observați, apreciați și lăudați de către cei din jur. În momentul în care observăm că alte lucruri nu ne aduc atenția pe care ne-o dorim, noi ca indivizi recurgem nu de puține ori din păcate la posesiuni pentru a atrage atenția celor din jur. De asemenea, putem fi impulsionați să deținem un anumit lucru pentru a ajunge în anumite cercuri sus puse, aici intrând în joc dorința de aderare la un anumit grup social, lucru care poate împinge oamenii să investească sume exorbitante într-o casă, doar pentru a putea fi reperat și ulterior acceptat de către anumite persoane ce fac parte din grupurile țintă la care persoană cu pricina dorește să adere.
Este asemănător momentelor din școală sau din liceu în care eram dispuși să facem tot felul de lucruri pentru a ne alătura găștii aceea superi tari, fie că era grupul de joacă sau clubul tipilor cool din curtea școlii. Acum, că am clarificat puțin câteva dintre motivele pentru care ne dorim atât de mult să avem casa noastră cu prețul a zeci de ani de dobânzi, parcă a sta cu chirie nu sună totuși atât de rău.
Banii aceia pe care îi investești în plata ratelor i-ai putea economisi, urmând ca încet, încet să poti fi capabil să îți poți cumpăra propria ta căsuță, vilă, penthouse, orice iți dorești, și în același timp nu mai riști să le lași datoria ta moștenire copiilor sau nepoților tăi.
Cât despre validare, avem atâtea resurse frumoase de unde o putem obține dacă chiar simțim că ne este indispensabilă. Dacă nu o găsim, propun să mai căutăm. Pietrele prețioase sunt ascunse undeva în interior, asteptând să fie descoperită.
Opulența cu scopul doar de a atrage atenția este ca mancarea fără sare
Poate fi porția cât de mare, fără sarea din personalitatea, competențele sau abilitățile noastre, aceasta nu are niciun gust.
La fel este și în cazul caselor, degeaba aceasta este uriașă și strălucitoare, dacă noi nu putem găsi în interiorul nostrum măcar o licărire. Să nu uităm totuși că omul sfințește locul, nu invers. Putem face oamenii să se simtă bineveniți fie că stăm cu chirie într-o garsonieră sau ne-am achiziționat de curând o vilă grandioasă la malul mării.
Comentarii