UPDATERegina Ana a fost înmormântată în Catedrala de la Curtea de Argeș
Funeraliile reginei Ana au început, sâmbătă, la București, cu o scurtă slujbă în rit ortodox, oficiată de către patriarhul Daniel în Sala Tronului din Palatul Regal. Sâmbătă este zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Reginei Ana.
UPDATE
Regina Ana a fost înmormântată, sâmbătă, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, ridicată în vecinătatea mănăstirii de la Curtea de Argeș.
Ceremonia îngropării a avut cu caracter strict privat.
Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele șapte zile după înmormântare.
+++
16:45 Slujba ortodoxă de înmormântare a Reginei Ana s-a încheiat. Sicriul va fi așezat într-o criptă din noua Catedrală Arhiepiscopală.
Slujba de înmormântare a Reginei Ana, oficiată de înalți ierarhi ortodocși, în frunte cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 16:30, iar sicriul cu trupul neînsuflețit a fost introdus în noua Catedrală Arhiepiscopală, urmând să fie așezat într-una din criptele regale din interior, potrivit News.ro.
Ceremonia de înmormântare a Reginei Ana de la Curtea de Argeș a început, sâmbătă, în jurul orei 15.50, cu aproape o oră întârziere față de programul stabilit inițial, în sunet de trompetă și în bătaia clopotelor.
+++
Cortegiul funerar a ajuns la Curtea de Argeș.
Mașina cu sicriul în care se află Regina Ana a străbătut "drumul vechi" către Pitești, în aplauzele celor pe lângă care a trecut. Alții au ales să salute cortegiul funerar fluturând drapelul României.
Mulți au aruncat flori pe șosea, înaintea mașinii mortuare, iar unele porți ale caselor au fost îmbrăcate cu tricolorul special pentru acest eveniment, după cum au mărturisit unii, relatează Agerpres.
Oamenii s-au adunat pe marginea drumului chiar de la plecarea cortegiului funerar din București și au preferat să aștepte chiar și o oră, unii din curiozitate, alții însă, majoritatea trecuți de 70 de ani, din solidaritate cu Familia Regală, cu lacrimi în ochi sau "măcinați" de amintiri. Cei mai mulți au filmat sau fotografiat cu telefoanele mobile cortegiul funerar.
+++
După slujba ortodoxă, sicriul a fost așezat de către militari din Brigada de Gardă ”Mihai Viteazul” pe catafalcul din Piața Palatului Regal pentru slujba oficiată în rit romano-catolic.
Ceremonia funerară din Piața Palatului a avut loc în prezența Custodelui Coroanei, princesa Margareta și a familiei regale, a prim-ministrului Dacian Cioloș, a mai multor miniștri, printre care Costin Borc, Anca Dragu și Raluca Prună, și a fostului președinte Emil Constantinescu, relatează News.ro.
Serviciul religios a fost oficiat de către Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, având alături ierarhi și un sobor de preoți catolici.
La ceremonie au fost prezenți și ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și numeroși bucureșteni veniți să o conducă pe regina Ana pe ultimul drum.
Au fost prezenți membri ai familiilor regale străine, reprezentanți ai instituțiilor din România și din Republica Moldova și membri ai corpului diplomatic acreditat la București.
Regele Mihai nu participă la funeralii din cauza stării de sănătate.
Conform programului stabilit de către Casa Regală, slujba de înmormântare a reginei Ana în pronaosul Noii Catedrale din Curtea de Argeș va începe la ora 15:00.
Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș. Presa va avea acces numai în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș, a transmis Casa Regală.
Acestea sunt primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleș, la București și la Curtea de Argeș aveau loc funeraliile reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 și cele ale regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.
Guvernul României a decis ca ziua înmormântării reginei Ana să fie zi de doliu național.
Toate instituțiile, autoritățile publice centrale și locale arborează drapelul României în bernă.
Drapelul este arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări și aerogări, precum și ca pavilion pe navele și ambarcațiunile care navighează sub pavilion românesc.
Aceeași obligație le revine și persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau reședință.
Posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură vor trebui să își adapteze programul în mod corespunzător.
Regina Ana a României, Principesa de Bourbon-Parma, soția regelui Mihai I, a murit luni, la ora 13:45, la Spitalul Morges din Elveția.
Comentarii