Primarul Capitalei, Gabriela Firea, speră că o deszăpezire eficientă va avea loc abia după ce se va opri ninsoarea, dacă "ne ajută Dumnezeu". Între timp, bucureștenii care nu pot sta în casă se descurcă să circule cum și pe unde pot.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunea miercuri, încă de dimineață, că intervenţia autorităţilor este în forţă în București pentru deszăpezire și că niciun cartier nu este izolat, dar i-a sfătuit, totuși, pe bucureşteni să rămână acasă dacă nu trebuie să ajungă la serviciu sau nu au vreo urgenţă medicală.

La primele ore ale dimineții, Firea declara că niciun cartier nu este izolat, că mijloacele de transport în comun au fost suplimentate și RATB a scos pe traseu 770 de autobuze, 250 de tramvaie şi 170 de troleibuze și că se circulă, chiar dacă în condiţii de iarnă.

"[Mijloacele de transport public - n.r.] circulă în condiţii de iarnă, dar sunt în staţii. Rugămintea mea este ca bucureştenii care nu trebuie să ajungă la serviciu sau la o urgenţă medicală să rămână acasă, pentru că va ninge până la prânz", afirma primarul Capitalei, într-o intervenţie la TV.

Încă de marți seara, primarul menționa, în ceea ce privește RATB, că au fost luate toate măsurile pentru a exista un număr cât mai mare de autobuze, troleibuze și tramvaie în trafic, în așa fel încât bucureștenii să își lase acasă mașina personală și să opteze pentru transportul în comun, iar lucrătorii RATB sunt pregătiți pentru a deszăpezi stațiile și refugiile.

Ceea ce, de altfel, bucureștenii au și făcut, reușind să blocheze, dimineața, mai multe stații de metrou, în drumul spre serviciu.


foto: HotNews/ Facebook

Asta, dacă nu au preferat să meargă cu schiurile.

 

În ciuda măsurilor de precauție, au fost probleme și pe mai multe linii de tramvai, printre care pe linia tramvaiului 41, care a fost blocată între stadionul Ghencea şi Pasajul Lujerului, iar şase tramvaie au fost staţionate pe sensul Lujerului.

 

Nici tramvaiul 1 din Capitală nu a circulat aproximativ o oră, deoarece nu a fost tensiune pe linia acestuia pe Şoseaua Ştefan cel Mare, potrivit Brigăzii Rutiere.

Iar circulația pe linia tramvaiului 32 a fost blocată după ce acoperișul fostei fabrici de bere Rahova s-a prăbușit azi noapte.

"Noi am făcut un plan de deszăpezire încă de astă vară, dacă nu a funcționat nu înseamnă că a fost un plan rău, înseamnă doar că nu a funcționat!", a spus primarul, miercuri.

Cu toate acestea, marți seara, Gabriela Firea spunea că "suntem pregătiți să facem față și celui de-al doilea val de zăpadă din această iarnă", iar în cursul nopții se vor face două pluguiri și două aplicări de tratament antiderapant.

Bucureștenii spun, însă, că, spre exemplu, pe strada Turda din Sectorul 1, "nu s-a făcut nicio intervenţie de deszăpezire de când a venit zăpada, iar mașinile de deszăpezire merg cu lamele ridicate, una în spatele celeilalte".

Foto/ comentariu: Facebook/ Lavinia Andrei

Totuși, după-amiază, măcar bulevardele și străzile principale din Sectorul 1, precum Bulevardul Magheru sau Strada Ion Cîmpineanu, erau circulabile, chiar dacă erau pline de zăpadă.

Spre deosebire de Bulevardul Timișoara, greu circulabil de către trecători, cel puțin.

 

Dar primarul general spune, totuși, că, dacă "ne ajută Dumnezeu şi nu va mai ninge spre seară", abia atunci se va putea face o "deszăpezire eficientă".


Încă mai ninge în Capitală, nu e o densitate atât de mare şi ne putem apuca de deszăpezirea trotuarelor. Ne ajută Dumnezeu şi nu va mai ninge spre seară, va fi doar ger şi vom avea timp spre weekend să putem să facem o deszăpezire eficientă şi pe stăzile laterale,

a afirmat Firea.

"Planul nostru de deszăpezire a fost aplicat aşa cum l-am gândit de astă-vară. Mi-am făcut datoria şi am avut cu toţii o noapte albă. Personal, ca primar general, îmi cer scuze pentru ce s-a întâmplat. Noi am făcut tot ce a stat în putinţa noastră şi ca oameni responsabili, şi ca oficialităţi. Cât priveşte deszăpezirea în general, pe toată Capitala, este loc de mult mai bine. A nins aproape 11 ore, s-a acţionat în condiţiile date, cât s-a putut mai bine. Vor fi, cu siguranţă, sancţiuni, le vom comunica în timp util. Unele lucruri au funcţionat conform planului nostru de deszăpeziri, altele au avut sincope", a declarat Gabriela Firea.