Gara de Nord și Aeroportul Henri Coandă au camere video pentru împiedicarea traficului de persoane
Monitoare video au fost instalate în Gara de Nord și în Aeroportul Internațional "Henri Coandă" din București pentru prevenirea traficului de persoane.
Asociația WorldTeach România, prin intermediul Centrului de Asistență și Protecție a Victimelor Traficului de Persoane (CAPVTP) a încheiat un acord de parteneriat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Compania Națională "Aeroporturi București" și Compania Națională de Căi Ferate "CFR"- Sucursala Regională de Căi Ferate București, în vederea prevenirii oricărei acțiuni care poate conduce la traficul de persoane, precum și în scopul promovării unei conduite corecte și a prevenirii abuzurilor în incintele sălilor de așteptare din Gara de Nord București și din Aeroportul Internațional Henri Coandă din București.
Obiectivul acestui parteneriat îl reprezintă colaborarea între cei patru parteneri în următoarele acțiuni:
- Stabilirea cadrului operațional ce permite Asociației WorldTeach să deruleze acțiuni de informare și instruire a publicului larg, în vederea prevenirii traficului de persoane și a creșterii gradului de conștientizare a acestui fenomen în rândul cetățenilor.
- Derularea și susținerea financiară din partea Asociației WorldTeach și a partenerilor acesteia a unui program național constând în instalarea de monitoare video în sălile de așteptare din stația Gara de Nord București și în Aeroportul Internațional Henri Coandă din București, monitoare pe care vor fi prezentate materiale informative și educaționale legate de prevenirea traficului de persoane și abuzului, precum și oferte sociale și educaționale pentru persoanele interesate.
- Desfășurarea unui proiect pilot de instalare a unui număr de 5 monitoare video în stația Gara de Nord București, precum și 5 monitoare video în Aeroportul Internațional Henri Coandă din București.
- Producerea și difuzarea către publicul larg a unor mesaje audio scurte, de informare privind prevenția și protecția împotriva abuzurilor și a traficului de persoane, precum și de promovare a unei bune conduite și a siguranței pasagerilor.
Toate costurile de achiziționare, montaj și întreținere a monitoarelor video, precum și de pregătire a materialelor informative sunt acoperite de Asociația WorldTeach din bugetul propriu.
”Încă de la crearea organizației noastre, cu 20 de ani în urmă, ajutorarea comunității a fost unul dintre dezideratele noastre care s-a transformat ulterior într-un obiectiv urmărit cu încăpățânare și îndeplinit mereu cu succes. Anul acesta, am reușit să ducem mai departe proiectele noastre de suflet, iar parteneriatul încheiat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), Compania Națională "Aeroporturi București" și Compania Națională de Căi Ferate "CFR"- Sucursala Regională de Căi Ferate București, 3 instituții importante din România, este un demers important care ne obligă să ne continuăm eforturile în sprijinirea tuturor persoanelor defavorizate sau în pericol de a cădea pradă traficului de persoane sau abuzurilor de tot felul.
În 2003 ne-am început activitatea timid, cu resurse proprii, dar acest lucru nu ne-a oprit. Pe măsură ce a trecut timpul, am învățat să atragem alături de noi parteneri, sponsori, voluntari, dar și reprezentanți ai administrației locale, județene sau naționale, adică pe toți cei ce doresc să aducă o contribuție cât de mică la ajutarea persoanelor defavorizate. În prezent, 20 de ani mai târziu, suntem mulțumiți că eforturile noastre nu au fost zadarnice. Că acei copii vulnerabili, pe care am reușit să îi ajutăm, și-au croit un drum în viață și astăzi sunt oameni cu un viitor în față, că familii care se aflau ”pe marginea prăpastiei”, emoțional, mental sau material, în urma sprijinului nostru au reușit să-și construiască o existență decentă și împlinită.” a declarat Beniamin Lup, fondator și Director European al Asociației WorldTeach.
După ce a făcut o prezentare a cazului fraților Tate, care au exploatat mai multe persoane în România și în străinătate, în forme foarte grave (în prezent aflați într-un proces penal sub acuzația de trafic de persoane și constituire de grup infracțional organizat), domnul Lup a declarat: "Videochat -ul în România, a devenit "o vitrină” în care copiii noștri sunt atrași, expuși, apoi vânduți, iar fetele României și ale Republicii Moldova sunt folosite precum o marfă căreia i se pune un preț. Deoarece ființele umane nu pot fi tratate precum o marfă, asociația noastră va depune toate eforturile și va lupta pe toate căile legale pentru protecția oricărei categorii vulnerabile și scoaterea în afara legii a oricărei forme de exploatare, inclusiv a studiourilor de videochat.”
Comentarii