Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a declarat, miercuri, că aproape 50% din populația adultă este imunizată cu cel puțin o doză.

"Până la acest moment, rata de vaccinare din populația adultă cu cel puțin o doză este de 49,4%. Ne apropiem de jumătate din populația adultă vaccinată cu cel puțin o doză. Din populația eligibilă, de peste 12 ani, și trebuie să ținem cont de faptul că ne referim la populație rezidentă, rata de vaccinare în momentul acesta este de 47%, iar din populația totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, cât declară INS, este de 41,3%", a informat Gheorghiță după ședința de guvern, citat de Agerpres.

El a arătat că cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani - peste 52%.

"Rata de vaccinare la persoanele de peste 80 de ani este încă insuficientă. Este estimată la circa 26%. Or, dacă ne uităm la analiza deceselor în această pandemie în România, peste 85% dintre persoanele decedate aveau vârsta de peste 60 de ani, vârsta medie a celor care au decedat, din păcate, era de 71 de ani. Aș vrea să atrag atenția că persoanele vulnerabile, persoanele cu afecțiuni cronice sau persoanele vârstnice au nevoie să fie cât mai rapid protejate prin vaccinare, pentru că în felul acesta se reduce riscul de formă gravă de îmbolnăvire", a arătat medicul militar.

Președintele CNCAV a precizat că până marți au fost administrate peste 2.046.000 de doze booster de vaccin anti-COVID-19, adică circa 45% din cei eligibili au primit această doză de vaccin. El a spus că aproape jumătate din cei care au primit doza booster sunt persoane considerate vulnerabile, restul fiind persoane din sectorul medical, social sau celelalte sectoare esențiale sau critice, precum și populația generală.

Gheorghiță a mai precizat că toate persoanele cu vârsta peste 12 ani pot fi vaccinate cu doza booster.

"De menționat, pentru că am văzut câteva informații eronate în spațiul public, că persoanele cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani pot fi vaccinate și în cabinetele de medicină de familie atunci când medicul de familie va solicita doze pediatrice pentru această grupă de vârstă", a adăugat el.

Potrivit acestuia, România are suficientă capacitate de vaccinare, putând fi administrate zilnic peste 100.000 de doze de vaccin în centrele fixe.

Până în prezent, România a recepționat, de la debutul campaniei de vaccinare, 28.650.000 de doze, din care aproximativ 16.000.000 de doze au fost administrate, iar în stocuri există aproximativ 4,7 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin.

"Uitându-ne la rata de acoperire vaccinală la nivelul municipiului București și la nivel județean în momentul acesta, raportându-ne la populația eligibilă de peste 12 ani rezidentă, municipiul București are o rată de vaccinare cu cel puțin o doză de 66,5%, urmat de celelalte cinci județe care au o rată de vaccinare între 50% și 60%. Majoritatea județelor, adică 62% dintre ele, au o rată de vaccinare cuprinsă între 40 și 50%, un singur județ rămâne încă cu o rată de vaccinare undeva aproape de 30% - județul Suceava", a mai spus președintele CNCAV.

El a anunțat că, vineri, România urmează să primească o nouă tranșă de vaccin de la compania Moderna - circa 178.500 de doze.