Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat duminică, la Antena 3, că a solicitat autorităților creșterea pragului de vârstă la 65 de ani pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

"Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului de reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani. Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19", a declarat Gheorghiță.

Medicul militar crede că "toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei".

În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani", a spus acesta.