Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a susținut marți o conferință de presă cu ultimele detalii despre campania de imunizare din România.

La conferință participă și secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV, Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru - Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Principalele declarații făcute de Valeriu Gheorghiță:

Astăzi sunt vccinate 209.307 din prima etapă și mai sunt programate 20.790 de persoane. Obiectivul pentru etapa I a fost atins, ne situăm peste 90% procent atins în ceea ce privește vaccinarea cadrelor medicale.

În ceea ce privește etapa a II-a, au fost vaccinați 175.103 pacienți cu boli corince și peste 65 de ani și 56.999 de persoane care deservesc activități esențiale, adică 32,3% din procentul tuturor celor vaccinați în etapa a II-a.

În ceea ce privește programările, din 26 ianuarie până pe 15 aprilie sunt 1,8 milioane persoane programate pentru vaccinare, totalizând atât doza 1, cât și rapelul.

La acest moment sunt 583 de centre de vaccinare active. Pentru etapa I sunt 269 de centre, pentru etapa a II-a sunt 212 centre de vaccinare, unde se mai adaugă 60 de centre din rețeaua MApN și 42 din rețeaua MAI.

Există acum o serie de categorii de persoane care se vaccinează în afara sistemului de programare și care sunt generate de condițiile medicale și sociale ale acestora. Aici sunt incluse și persoanele care sunt în curs de dializă. Ele pot fi vaccinate fie prin adresarea la un centru de vaccinare sau prin transportarea persoanei la un centru, fără a fi programat în prealabil, dar cu notificarea centrului cu 48 de ore înainte.

Tot la exceptări de la înscriere este situația persoanelor nedeplasabile, aparținătorii sau îngrijitorii lor.

Au fost lucrători în sistemul medical care nu s-au programat în prealabil și s-au vaccinat, dar și rezidenți din alte țări care nu s-au putut înscrie. De aici a ieșit o diferență între numărul persoanelor vaccinate și cele înscrise în platformă.

Am recepționat până la această oră 784.349 de doze au fost distrbuite în DSP-uri și apoi centrelor de vaccinare 610.433 de doze, iar stocul existent acum este de 173.916 doze la nivelul centrelor.

1.294 de doze sunt pierdute, adică 0,29% din totalul dozelor recepționate. Motivele sunt legate de abateri de la lanțul de frig, deteriorarea flacoanelor etc.

Avem un deficit de 117.000 de doze. Soluția noastră de a continua campania de vaccinare fără a afecta rapelul și persoanele vulnerabile este ca, începând din data de 28 ianuarie, să se reprogrameaze cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale și care urmau să primească prima doză de ser anti-COVID (35.304 persoane).

Astfel, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie - 11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu.

Reprogramarea se va face automat, iar persoanele vizate vor primi un email și un sms cu data la care au fost reprogramate. De asemenea, modificarea va fi vizibilă și în platforma online.

Eficacitatea vaccinurilor este păstrată și pentru tulpina din Marea Britanie și acesta a fost un motiv pentru care noi ne-am dorit accelerarea campaniei de vaccinare.

Până pe 14 aprilie s-au ocupat aproape toate locurile și, neavând un calendar de livrare, nu am mai deschis alte sloturi pentru programare.

Este un gest lăudabil și dă dovadă de solidaritate faptul că angajații din domenii esențiale și-au cedat locul la vaccinare pentru persoane bolnave sau în vârstă.

La acest moment putem asigura dozele de rapel, dar asta depinde de momentul în care ajung dozele. Dacă apar întârzieri, atunci asta se va răsfrânge asupra campaniei de vaccinare.

Persoanele vaccinate cu prima doză și care până la rapel se îmbolnăvesc trebuie să aștepte circa o lună după vindecare pentru a face a doua doză, ori se poate relua întreaga schemă. Autoritățile din SUA nu pledează pentru reluarea întregii scheme, dar Comisia științifică din România pledează pentru reluarea ei, lucru care se dezbate încă. 

O parte din centrele de vaccinare din mediul rural nu sunt încă deschise. Focarele sunt în zonele urbane și aglomerate. Când vom avea disponibile mai multe doze, se vor deschide centrele din zonele rurale și vor exista caravane mobile. 

Rămânem la obiectivul ca din aprilie să demareze vaccinarea populației generale.