România ar putea ajunge în august la imunitatea colectivă împotriva COVID-19, susține președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.

"În ceea ce privește țintele și obiectivele de vaccinare, evident că ele se bazează în mod deosebit pe atingerea pragului de imunitate colectivă, imunitate de grup, care să își aducă beneficiile în ceea ce privește controlul epidemiologic. Acesta este motivul pentru care ne dorim o amplificare a campaniei de vaccinare. Modelele se bazează, pe de o parte, pe intenția de vaccinare; pe de altă parte, pe ritmul de vaccinare, întotdeauna evaluat în ultimele două săptămâni și aici mă refer la doza 1, pentru că asta este cea mai relevant", a precizat Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, se mai ține cont de datele referitoare la numărulul de cazuri confirmate cu SARS-CoV-2 și procentul de suprapunere al persoanelor confirmate cu persoane care au fost vaccinate.

"Împreună se creează acel concept de imunitate colectivă care poate să fie de la 25 - 30 - 40 până la 50%. Estimările noastre sunt că undeva în august vom ajunge la un prag de imunitate colectivă, cumulată de circa 50%, ceea ce înseamnă vaccinare și persoane care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2", a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a explucat și că evoluție epidemiologică, din fericire, este una bună în România, însă "avem nevoie să consolidăm acest trend evolutiv favorabil și să asigurăm acea predicție pe termen lung, încât prin vaccinare, scăzând numărul persoanelor care sunt susceptibile la infecție, să nu mai avem risc de recădere epidemiologică după ce relaxăm etapizat".