Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță a susținut marți o conferință de presă cu ultimele detalii despre campania de imunizare din România.

Principalele declarații făcute de Valeriu Gheorghiță:

Pe 19 ianuarie sunt vaccinate 196.734 de persoane din etapa I, adica 75% din persoanele eligibile, la care sunt programate 27.577 de persoane până pe 31 ianuarie, adică circa 89% din persoanele elgibile.

În etapa a II-a, avem 659 de centre de vaccinare - 933 de cabinete de vaccinare. Pentru etapa a II-a avem 299 de centre - 487 de puncte de vaccinare, iar restul continuă pentur a finaliza etapa I. 

În etapa a II-a s-au înscris până acum peste 300.000 de oameni: 23% sunt cu boli cronice, peste 65 de ani sunt aproximativ 51%, iar 26% reprezintă personal esențial.

Până marți, ora 13:30 erau vaccinate 20.303 oameni cu prima doză și 548 care au făcut rapelul. 

Intenționăm să deschidem progresiv mai multe centre de vaccinare și în concordanță cu numărul de doze pe care îl va primi România.

Florentina Furtunescu, INSP, despre copiii sub 16 sau 18 ani care nu trebuie vaccinați, dar pleacă alături de părinți în vacanțe: Răspunsul variază în funcție de țările în care călătoresc familiile. Dacă se duc într-o țară cu risc crescut de răspândire a COVID-19, copilul trebuie ținut în carantină la întoarcerea în țară, iar unul dintre părinți va sta cu el.

Imunitate de grup se atinge cam după 60-70% persoane vaccinate. Rămâne să ajungem aproape de acea cifră și vom lua în considerare ridicarea restricțiilor.

Încercăm să facem această platformă ușor de folosit pentru fiecare persoană în parte, dar numărul celor programați deja confirmă că nu este neapărat chiar atât de complicată.

Am vorbit cu STS ca serviciile de mentenanță să se facă noaptea, dar au fost mici sincope zilele astea și ele sunt întâlnite și în alte țări europene și încercăm din mers să le rezolvăm. 

Platforma s-ar putea ca pe viitor să nu fie folosită doar pentru vaccinul anti-COVID-19, ci, pe modelul Germaniei, să fie folosită pentru orice tip de vaccinare.

Până la finalul lunii septembrie vom reuși să acoperim 10,4 milioane de vaccinări.

Păstrăm proporțional doze pentru rapel în cazul tuturor persoanelor vaccinate deja cu prima doză, asta dacă apar întârzieri în livrări. Stocurile de vaccin sunt sub 50% din numărul persoanelor eligibile.

Ne uităm al numărul de doze la care urmează să ajungă, iar acum sunt peste 1,1 milioane de sloturi ocupate din 2 ianuarie (peste 500.000 de persoane). Avem un necesar de peste 900.000 de doze pentru a vaccina persoanele programate deja. Dozele vor fi asigurate și persoanele programate vor fi vaccinate. 

Echipele mobile sunt alocate centrelor rezidențiale și medico-sociale. În cazul vaccinării persoanelor care nu se pot deplasa vom lua săptămâna această o decizie. Ele vor fi cu siguranță vaccinate la domiciliu și nu trebuie să se programeze în platforma informatică.

Am avut cu colegii din STS și din Grupurile de lucru discuții despre programarea pe liste de așteptare. Ne dorim această modalitate și nu este unică, mai sunt țări care o folosesc. Urmează să vedem timpul în care poate fi implementată, 10-14 zile, pentru a da persoanelor posibilitatea să se programeze și apoi să se facă repartiția lor. 

Parlamentarii s-ar putea vaccina în cabinetele parlamentare, dacă există echipă și cabinet medical în Parlament. 

Centrele de vaccinare deschise marți în cadrul Romexpo vor începe vaccinarea doar miercuri. 

Există o evaluare prin care vrem să vedem numărul persoanelor eligibile din sistemul de învățământ, raportat la numărul de doze disponibile. Dacă sunt doze, ele vor ajunge la cadrele didactice.

Întrebat despre tensiunile dintre el și ministrul Sănătății, Valeriu Gheorghiță a negat existența acestora și spune că nu a amenințat cu demisia dacă va rămâne fără atribuții în cadrul Comitetului de coordonare a campaniei de vaccinare.