Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe în septembrie în România, a anunțat președintele Comitetului de coordonare a vaccinării, Valeriu Gheorghiță.

"Există discuții în momentul de față, legat de administrarea rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză, deși în mod corect vorbim de rapel și nu de doza trei, la persoanele care fie au un risc crescut de expunere - și aici vorbim de pildă de categoria personalului medical și personalul social, și persoanele care se află în evidență cu boli cronice, respectiv persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administrat doza trei sau rapelul. Practic, ar veni la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare. În primul rând, pentru personalul medical care, repet, se află la risc crescut de expunere față de această infecție și continuând cu pacienții vulnerabili, cei peste 65 de ani și cei aflați în evidență cu boli cronice", a spus colonelul.

El a precizat că este foarte probabil să se în considerare istoricul de trecere prin boală.

"Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu cea de a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun", a afirmat mediul Valeriu Gheorghiță.