CNCD a decis amendarea firmei Google România cu 10.000 de lei, după ce, în mai, tag-ul de pe Google Maps pentru locul în care se află Catedrala Mântuirii Neamului a fost schimbat în "Catedrala Prostirii Neamului Românesc". Care a fost reacția Google?

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a luat această decizie în ședința Colegiului Director de miercuri.

Potrivit lui Cristian Jura, membru al Colegiului, care s-a autosesizat în acest caz, sancționarea companiei este pentru discriminare și pentru inacțiune.

„Noi am sancționat compania Google România în primul rând pentru inacțiune, cu toate că au știut de ceea ce s-a întâmplat, ei nu au informat în niciun fel”, a spus Jura pentru Agerpres.

În schimb, Google a transmis că a eliminat prompt „eroarea semnalată” și că așteaptă primirea deciziei oficiale pentru a decide care vor fi următorii pași.

Cristian Jura a citat în acest sens articolul 2, alineatul 1 din Ordonanța Guvernului 137/2000, care se referă la discriminare, dar și alineatul 4, al aceluiași articol, potrivit căruia "orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate față de alte persoane, grupuri de persoane sau comunități atrage răspunderea contravențională, conform prezentei ordonanțe, dacă nu intră sub incidența legii penale".

Astfel, arată reprezentantul CNCD, compania a fost amendată "pentru atingeri aduse demnității grupurilor religioase în general și în cazul de față aduse atingeri ortodocșilor din România, mai ales că sunt 80 la sută din populația România, sau poate un procent chiar mai mare a fost afectat de această schimbare de tag".

Totodată, acesta a spus că reprezentanții Google România au fost anterior la audieri la CNCD în acest caz și au "explicat că nu sunt responsabili cu schimbarea tag-urilor de pe Google Maps".

Potrivit reprezentantului CNCD, aceștia au mai spus că răspunderea ar aparține Google Irlanda. Jura a afirmat că Google Irlanda a fost citat în acest sens.

„Atunci când este raportată o problemă pe Google Maps, acționăm pentru a corecta eroarea cât de repede putem. Eroarea semnalată a fost eliminată prompt în acest caz. Așteptăm să primim decizia oficială a CNCD, iar apoi vom evalua următorii pași. Google încurajează conținutul generat de utilizatorii, pentru ca Google Maps să reflecte lumea reală. Pe măsură ce tot mai multe persoane contribuie la Google Maps, continuăm să ne concentrăm pe a împiedica pe cei care încalcă politicile noastre, folosind o combinație de tehnologie și evaluare umană pentru a elimina conținut nedorit”, au declarat reprezentanții Google, potrivit HotNews.


Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a afirmat că respectivul caz, de schimbare a tag-ului, „este o formă de discriminare, de umilire”.

"Se creează atmosferă degradantă, umilitoare. Noi am sancționat Google România și o să vedem ce o să zică instanța. Și am cerut Google România să publice un rezumat al hotărârii, am cerut să ia măsuri ca să controleze aceste tag-uiri, ca să prevină astfel de evenimente și să își traducă termenii și condițiile în limba română", a afirmat președintele CNCD pentru Agerpres.

Potrivit CNCD, Colegiul director obligă partea reclamată să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile. Se recomandă ca în viitor, Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română).

CNCD citează, în motivarea deciziei, și articolul 15 din OG 137, care se referă la "comportamentul manifestat în public având caracter de propagandă național-șovină, de instigare la ură națională sau rasială, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare îndreptată împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală".