Ministerul Mediului vrea să inventarieze şi să cipeze, cu bani europeni, tot efectivul de urşi de pe teritoriul ţării, întrucât se pare că sunt mult mai mulţi decât se ştia, susține ministrul de resort, Grațiela Gavrilescu.

„Săptămâna trecută am avut discuţii cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, care abia acum au înţeles realitatea din România privind specia de urs. Le-am explicat că România nu are o inventariere clară a acestei specii, avem doar vorbe în funcţie de ce ni s-a dat de la fiecare fond cinegetic. Ştim că sunt aproape 7.000 de capete, dar se pare că sunt mult mai multe. Şi pentru acest lucru, tot cu ajutorul banilor de la UE şi în asociere cu Academia Română şi cu câteva institute de cercetare, vom scrie un proiect prin care să inventariem, să cipăm, să protejăm această specie, astfel încât să nu mai fim puşi în situaţia în care ursul să mănânce omul”, a arătat Gavrilescu.

Potrivit acesteia, România poartă discuţii cu alte ţări europene, la nivel de ambasade, pentru identificarea unor rezervaţii care ar putea prelua o parte din urşii din România, scrie Agerpres.

„În UE se spune că sunt în total vreo 900 de urşi, iar noi avem peste 7.000 sau 10.000, nici nu ştim exact, şi dorim ca aceşti urşi, protejând specia, să fie luaţi de anumite rezervaţii, acolo unde există posibilitatea”, a mai spus ministrul. Întrebată dacă au existat răspunsuri din partea unor ţări că ar dori să primească urşi, Gavrilescu a răspuns: „Deocamdată nu, dar sunt câteva zone pe care le cunoaştem că ar putea, dar nu vreau să vi le spun, ci în momentul când va fi acest studiu gata, elaborat şi depus la fonduri europene, atunci vom da şi mai multe detalii, pentru că vrem să facem totul integrat şi unitar”.

Ministrul Mediului a reiterat ideea că ordinul de intervenţie pentru 145 de urşi, care a generat numeroase controverse, nu este unul de ucidere şi a fost aprobat, după lungi dezbateri cu toţi factorii implicaţi, pentru a proteja omul în cazul în care este atacat de urs.