Ministerul Mediului vrea să inventarieze și să cipeze, cu bani europeni, tot efectivul de urși de pe teritoriul țării, întrucât se pare că sunt mult mai mulți decât se știa, susține ministrul de resort, Grațiela Gavrilescu.

„Săptămâna trecută am avut discuții cu reprezentanți ai Comisiei Europene, care abia acum au înțeles realitatea din România privind specia de urs. Le-am explicat că România nu are o inventariere clară a acestei specii, avem doar vorbe în funcție de ce ni s-a dat de la fiecare fond cinegetic. Știm că sunt aproape 7.000 de capete, dar se pare că sunt mult mai multe. Și pentru acest lucru, tot cu ajutorul banilor de la UE și în asociere cu Academia Română și cu câteva institute de cercetare, vom scrie un proiect prin care să inventariem, să cipăm, să protejăm această specie, astfel încât să nu mai fim puși în situația în care ursul să mănânce omul”, a arătat Gavrilescu.

Potrivit acesteia, România poartă discuții cu alte țări europene, la nivel de ambasade, pentru identificarea unor rezervații care ar putea prelua o parte din urșii din România, scrie Agerpres.

„În UE se spune că sunt în total vreo 900 de urși, iar noi avem peste 7.000 sau 10.000, nici nu știm exact, și dorim ca acești urși, protejând specia, să fie luați de anumite rezervații, acolo unde există posibilitatea”, a mai spus ministrul. Întrebată dacă au existat răspunsuri din partea unor țări că ar dori să primească urși, Gavrilescu a răspuns: „Deocamdată nu, dar sunt câteva zone pe care le cunoaștem că ar putea, dar nu vreau să vi le spun, ci în momentul când va fi acest studiu gata, elaborat și depus la fonduri europene, atunci vom da și mai multe detalii, pentru că vrem să facem totul integrat și unitar”.

Ministrul Mediului a reiterat ideea că ordinul de intervenție pentru 145 de urși, care a generat numeroase controverse, nu este unul de ucidere și a fost aprobat, după lungi dezbateri cu toți factorii implicați, pentru a proteja omul în cazul în care este atacat de urs.