Sindicaliștii SANITAS contestă legea salarizării și noul regulament de sporuri care au dus la scăderea veniturilor pentru o parte importantă a medicilor, asistenților, infirmierilorr și a altor categorii de angajați din sănătate.

Greva de avertisment a sindicaliștilor din Sănătate a început luni la ora 09:00, ar putea întârzia anumite aspecte ale activității medicale, însă nu dăm la o parte sistemul medical și de îngrijire, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Sanitas, la Digi24, citat de Agerpres.

„Deocamdată ne organizăm, colegii coboară de pe secții, trebuie asigurată acea treime, colegii care asigură urgențele, pentru că aici (Spitalul de urgență Floreasca, n.r.), la fiecare minut apare câte o mașină pentru urgente. Nu dăm de o parte sistemul medical și de îngrijire, bolnavii sunt primiți la fel, poate mai bine, numai că există această posibilitate de a întârzia anumite lucruri pentru că numai o treime dintre noi vom asigura cadrul necesar desfășurării activității medicale”, a afirmat Bărăscu, în fața Spitalului Floreasca.

El a arătat totodată că marți sindicaliștii din Sănătate se vor întâlni cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și cu cel al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, iar lucrurile pot fi rezolvate astfel încât să poată fi evitată greva generală programată pentru vineri, 11 mai 2018.

Sindicaliștii din cadrul Federației Sanitas au intrat luni dimineața în grevă de avertisment, între orele 9:00 și 11:00, timp în care doar o treime dintre angajați își vor continua activitatea. Federația Sanitas a anunțat vineri că a strâns peste 50.000 de semnături, fiind astfel îndeplinite condițiile legale pentru declanșarea grevei atât în sistemul de sănătate, cât și în cel de asistență socială.

Principalele revendicări ale Federației Sanitas vizează modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pentru sporuri, creșteri salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială și negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

Vineri dimineața, membrii Federației "Solidaritatea Sanitară'' au anunțat că vor participa la protestele legale programate în următoarea perioadă în sectorul sanitar.