Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pune în funcțiune, experimental, începând de vineri, pistolul radar achiziționat recent pentru monitorizarea vitezei ambarcațiunilor care circulă pe canalele și lacurile din Deltă.

Guvernatorul Rezervației, Mălin Mușetescu, a declarat că, până la sfârșitul acestei luni, angajații instituției tulcene vor aplica doar avertismente.

„Este bine de știut că va fi o perioadă de grație de două săptămâni în care vom da doar avertismente, să-i obișnuim pe oameni cu ideea că un pistol radar poate să-i 'pândească' oricând după gușa unui pelican sau după o salcie. Cine va încerca să scape nu va beneficia temporar de clemența noastră și nimeni nu se va putea ascunde în spatele ideii că nu știe pe ce canale este”, a afirmat Mușetescu.

El a mai spus că ARBDD va edita hărți cu lacurile și canalele din Deltă și viteza maximă admisă, acestea urmând să fie afișate la primării.

ARBDD are obligativitatea de a monitoriza viteza ambarcațiunilor care circulă în Deltă, stabilirea unor restricții fiind necesară atât pentru prevenirea accidentelor cauzate de viteza excesivă, cât și pentru protejarea coloniilor de păsări și a vegetației de pe malurile lacurilor și canalelor.

Potrivit regulamentului în vigoare, vitezele maxime admise pentru navele și ambarcațiunile care circulă în Deltă sunt de 5 kilometri pe oră, 15 kilometri pe oră și 40 de kilometri pe oră, în funcție de canalele și lacurile străbătute. Nerespectarea acestor viteze se sancționează cu contravenție de până la 1.000 de lei.