Guvernul a aprobat Hotărârea privind aprobarea listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora

De asemenea, a fost aprobată și lista unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave.

Documentul stabilește lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora. În această listă a fost introdus si6 SARS-CoV-2. 

Același act normativ stabilește și unitățile sanitare de bază în care se pot trata persoanele bolnave cu afecțiunile prevăzute în lista bolilor infectocontagioase.

Lista aprobată cuprinde 24 boli infectocontagioase și a fost propusă de Institutul Național de Sănătate Publică. Sunt acele tipuri de boli determinate de agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și poate determina rapid apariția de focare de boli transmisibile sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional. Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare și insituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii în populația generală. 

1. Poliomielita;

2. Difteria;

3. Rujeola;

4. Pertussis;

5. Febra tifoidă;

6. Febra paratifoidă;

7. Boală meningococică (MCSE);

8. Tuberculoză pulmonară cu microscopie pozitivă;

9. Antrax pulmonar;

10. Rabia umană;

11. Holera;

12. Pesta;

13. Variola / varioloidul;

14. Gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal;

15. Cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă;

16. Febra hemoragică Lassa;

17. Ebola;

18. Febra hemoragică Marburg;

19. Febra hemoragică Crimeea Congo;

20. Febra galbenă;

21. Nipah;

22. SARS;

23. MersCoV2;

24. SarsCov2.

Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând în spitalele și secțiile de boli infecțioase de pe teritoriul țării, lista unităților sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice și acordării serviciilor medicale necesare, cuprinde în primul rând aceste tipuri de unități sanitare.

Unitățile sanitare de bază sunt reprezentate de unități spitalicești ce au capacitatea tehnică, logistică și dispun de resursa umană calificată spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate și pentru prevenirea contagiunii. În funcție de capabilitățile acestor unități spitalicești, de fazele evolutive și de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I și de Faza II. Unitățile sanitare de bază vor interna pacienții suspecți sau confirmați pentru una din afecțiunile prevăzute în anexa 1 și vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe și critice. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecțioase.

În situația în care spitalele clinice de boli infecțioase de Faza I sunt depășite din punctul de vedere al numărului de pacienți internați, precum și în funcție de specificul afecțiunii,   pacienți cu forme ușoare, medii, severe și critice  se vor trata în unități sanitare care dețin compartiment/secție ATI, cu capacitate de ventilație mecanica și care se  bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/sectiilor judetene de boli infecțioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II.

Rețeaua de spitale și unități sanitare ce asigura suportul  pentru spitalele de Faza I și Faza II, numite și spitale suport, precum și nominalizarea acestora, se stabileste la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea direcțiilor de sănătate publică județene și a comitetelor județene pentru situații de urgență, si cuprinde următoarele tipuri de unități sanitare: 

a)  spitalele judetene sau municipale de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale.

b) spitalele municipale sau orășenești,  preponderent cele cu secții de boli infecțioase sau pneumologie, precum și spitalele din alte rețele decât ale Ministerului Sănătății (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private).

În funcție de evoluția numărului de cazuri, în categoria spitalelor de Faza I, Faza II sau suport, pot fi incluse și alte spitale, prin hotărâre de guvern.

Multimedia: Tăierile ilegale de păduri, boala lungă a României

Mai mult pe EurActiv »