Guvernul a aprobat miercuri seară, la solicitarea Ministerului Sănătății, posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanță, prin telemedicină.

"Criza sanitară fără precedent a impus suplimentarea și diversificarea serviciilor medicale pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate ale populației din comunități, dar și pentru gestionarea eficientă a resurselor umane și financiare din domeniu. Era nevoie de modificarea cadrului legal general care să dea posibilitatea acordării asistentei medicale prin telemedicină de către toate unitățile sanitare publice și private, în beneficiul pacienților", a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Serviciile care pot fi furnizate si prin telemedicină sunt:

a) teleconsultația;

b) teleexpertiza;

c) teleasistența;

d) teleradiologia;

e) telepatologia;

f) telemonitorizarea.

Totodată, serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultațiilor pot contribui la scurtarea listelor de așteptare, pot optimiza utilizarea resurselor și pot ajuta la creșterea productivității, ceea ce duce, în final, atât la îmbunătățirea asistenței medicale, cat și la o eficiență sporită a sistemului sanitar din Romania, beneficii cu atât mai importante și mai necesare in contextul actual determinat de pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, telemedicina (furnizarea de la distanță a serviciilor medicale) poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 deoarece se pot limita deplasările și interacțiunile interumane directe, fără limitarea accesului pacienților la asistența medicală necesară.

În termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

a) specialitățile medicale și lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;

b) condițiile de organizare și funcționare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;

c) responsabilitatea stabilirii calității serviciului de telemedicină și a verificării respectării ei;

d) modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină.