Guvernul a adoptat, în ședința solemnă simbolică de la Alba Iulia, programul''gROwth-Contul individual de economii Junior Centenar'', în care sunt incluși toți copiii de până la 18 ani. Mai exact, părinții depun bani, iar statul contribuie și el.

"Instituim astăzi (joi - n.r.) un mecanism de economisire pentru copii - Fondul de economii <<Junior Centenar>>, care să faciliteze accesul la educație și să acopere lipsa de venituri. Toți copiii din România vor fi incluși, până la vârsta de 18 ani, într-un mecanism activ de economisire", a anunțat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern de la Alba Iulia.

Concret, statul va deschide la Trezorerie un cont pentru fiecare copil în vârstă de până la 18 ani, iar părinții sau reprezenații legali ai acestuia pot depune bani. La rândul său, statul contribuie cu o primă anuală de 600 de lei pentru cel puțin 1.200 de lei depuși de părinți.

Guvernul spune că banii economisiți prin acest instrument pot fi retrași după împlinirea vârstei de 18 ani a copilului și pot fi folosiți pentru finanțarea studiilor univeristare sau pentru acoperirea lipsei de venituri.

De asemenea, banii economisiți nu se impozitează și primesc de la buget o dobândă anuală de 3%. Proiectul urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Executivul mai spune că proiectul a fost elaborat după modelul instrumentelor de economisire pentru copii existente în alte țări și "contribuie la crearea unor condiții de dezvoltare și formare pentru toți copiii, de la naștere până la majorat, astfel încât să le fie garantată egalitatea de șanse".

La intrarea în vigoare a OUG, 3.809.248 de copii vor avea deschis un cont la Trezoreria Statului, potrivit Edupedu.ro.