Cercetătorii Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice au fost desemnați luni laureații premiului Nobel pentru medicină pe anul 2020 pentru descoperirea virusului hepatitei C.

Cei trei cercetători au fost recompensați pentru ''contribuția lor decisivă în lupta împotriva hepatitei transmisibile prin sânge, o problemă majoră de sănătate globală, care poate să cauzeze ciroză și cancer hepatic'', potrivit anunțului Comitetului Nobel, relatează Agerpres.

Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice sunt autorii unor descoperiri fundamentale, care au dus la identificarea unui nou virus - virusul hepatitei C. Înainte de cercetările lor, depistarea virusurilor hepatitei A și B a reprezentat un important pas înainte, dar cele mai multe cazuri de hepatită transmisibilă prin sânge rămâneau inexplicabile.

Descoperirea virusului hepatitei C a dezvăluit cauzele acelor cazuri de hepatită cronică și a făcut posibilă dezvoltarea unor teste sangvine și a unor noi medicamente, care au salvat milioane de vieți.