Studiul Institutului Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care-i afectează pe bucureșteni.

Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viață mai lungă cu 4 ani.

Concluziile studiului despre cum afectează poluarea din București sănătatea populației sunt următoarele:

  • S-a obținut o asociere semnificativ statistică între nivelul de pulberi în suspensie din aerul ambiant și incidența totală.
  • S-a obținut o asociere certă, cu semnificație statistică, între nivelul de pulberi în suspensie din aerul ambiant - PM10 și incidența prin infarct acut de miocard.
  • S-a obținut o asociere certă, cu semnificație statistică, între nivelul de pulberi în suspensie din aerul ambiant- PM10 și incidența prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare.
  • S-a obținut o relația evidentă între decesele prin BPOC și utilizarea autovehiculelor noi - o relație divergentă.
  • S-a obținut o asociere certă, cu semnificație statistică, între mortalitatea prin accident vascular cerebral și expunerea la PM10 din aer.
  • Rezultatele studiului au arătat faptul că relația cert dovedită statistic între poluarea cu PM10 și apariția infarctului miocardic acut și mortalitatea prin accidentul vascular cerebral sunt în deplină concordanță cu cele prezentate de OMS.

Citiți continuarea pe HotNews.ro.

Într-un video publicat pe Facebook, Gabriela Firea spune că știa de acest studiu încă din ianuarie anul trecut. Ea susține că Primăria Capitalei avea deja un plan integrat de calitate a aerului, cât și măsuri deja implementate.