Fostul episcop al Hușilor Cornel Onilă va fi cercetat în libertate, după ce judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis, vineri, contestația sa împotriva deciziei prin care a fost arestat preventiv.

Magistrații au admis și contestația fostului călugăr arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru care urmează să fie cercetat sub control judiciar în acest caz, relatează Agerpres.

Decizia este definitivă.

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, fostul episcop de Huși este cercetat pentru ”agresiune sexuală în formă continuată” în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei, precum și pentru o infracțiune de ”viol în formă continuată”.

Sebastian Cristi Jitaru, fost călugăr arhimandrit la Catedrala Episcopală din Huși, este cercetat pentru trei infracțiuni distincte de ”viol în formă continuată în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor”, ”șantaj în formă continuată”, și ”agresiune sexuală în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei”.

Călugărul Jitaru ((între timp caterisit, adică destituit din slujirea clericală) este, în prezent, închis după ce a fost condamnat definitiv pentru că îl șantaja pe Onilă, folosindu-se de filmări compromițătoare spre a obține funcția de episcop vicar la Huși. Jitaru voia să aibă și el locul său pe viață în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alături de Onilă însuși.

Jitaru îl șantaja pe episcop exact cu faptele de agresiune sexuală asupra elevilor de la seminarul din Huși, însă procurorii DNA Iași care au instrumentat dosarul de șantaj l-au „decapat” pe Onilă din murdara poveste a abuzurilor și violurilor, el rămânând, până astăzi, formal, doar o victimă.

Dosarul penal în care fostul episcop BOR Cornel Onilă și călugărul caterisit Sebastian Jitaru sunt cercetați pentru infracțiuni sexuale a fost deschis de Parchetul Curții de Apel Iași urmare a investigațiilor publicate în ultimul an de site-ul de investigații ”Să fie lumină”.