Direcția de Sănătate Publică Ilfov a informat Institutul Național de Sănătate Publică despre un focar de infecție cu SARS-CoV-2 depistat la 35 cetățeni din India, angajați la două șantiere din Popești-Leordeni.

Potrivit INSP, cei nouă cetățeni din India au intrat în țară prin Punctul de Control/Trecere de Frontieră Aeroport Otopeni în data de 20 aprilie, prezentând teste RT-PCR negative.

Conform unei proceduri interne a firmei, cei 9 angajați au intrat direct în carantină pentru 5 zile, urmând a fi testați preventiv înainte de a intra în comunitate. În data de 26 aprilie au fost depistați cu SARSCoV-2 în urma efectuării unor teste antigen rapide.

De asemenea, tot DSP Ilfov a informat că alți 26 de cetățeni străini din India angajați ai unei alte firme care își desfășoară activitatea în localitatea Popești-Leordeni, au fost depistați cu SARS-CoV-2 în urma unei testări cu teste antigen rapide în zilele de 19 - 20.04.2021. Dintre cele 35 de persoane care au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, în prezent se află internate 19 persoane, dintre care 18 persoane la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București și o persoană la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Celelalte 16 persoane pozitive doar la testul rapid se află, în continuare, în izolare în localitatea Popești-Leordeni. Pe 30 aprilie, pacienților internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” li s-au prelevat probe pentru efectuarea testelor de screening RT-PCR și a secvențierii, iar în după-amiaza zilei de 3 mai, Institutul Cantacuzino a comunicat la INSP rezultate pozitive la secvențiere pentru varianta britanică la 3 pacienți, precum și pentru o variantă indiană, alta față de cea care a provocat situația epidemiologică actuală din India, la alți 7 pacienți.

Alți 5 pacienți au fost pozitivi pentru varianta B.1.127 care nu reprezintă o varianta ce determină îngrijorare. În 3 cazuri probele au o încărcătură virală mică neconcludentă.