Poluarea cu particule cu diametrul mai mic de 2,5 microni (PM2,5) a cauzat 422.000 de decese premature în 41 de ţări europene în 2015, dintre care 25.000 în România, arată un studiu al Agenției Europene de Mediu.

Poluarea aerului are în continuare un impact negativ asupra europenilor, în ciuda îmbunătățirilor lente în domeniu, potrivit raportului pe 2018 privind calitatea aerului în Europa, publicat luni de Agenția Europeană de Mediu.

Poluarea aerului continuă să depăşească limitele şi valorile din ghidurile Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, deși progresul tehnologic și politicile implementate au dus la un progres în direcția reducerii emisiilor de particule și gaze toxice.

Estimările actualizate din raport arată că, în 2015, concentraţiile de PM2,5 au cauzat aproximativ 422.000 de decese premature în 41 de ţări europene, din care circa 391.000 au fost în cele 28 de state membre ale UE, notează Mediafax.

În ceea ce priveşte România, raportul estimează că poluarea cu particule PM2,5 a cauzat 25.400 de decese premature în anul 2015.

Transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului din Europa, în special poluanţii nocivi, cum ar fi dioxidul de azot şi pulberile în suspensie, potrivit raportului intitulat „Calitatea aerului în Europa-Raport 2018”, publicat luni de Agenţia Europeană de Mediu (AEM). Emisiile provenite din agricultură, producţie de energie, industrie şi gospodării contribuie, de asemenea, la poluarea aerului.

„În ceea ce priveşte poluarea aerului, emisiile generate de transportul rutier sunt adesea mai dăunătoare decât cele provenite din alte surse, deoarece aceste emisii au loc la nivelul solului şi tind să se producă în oraşe, aproape de oameni. De aceea, este atât de important ca Europa să îşi dubleze eforturile pentru a reduce emisiile din transport, energie şi agricultură şi pentru a investi în a le face mai ecologice şi mai durabile”, a declarat Hans Bruyninckx, director executiv al agenției.

Nivelurile mari de poluare a aerului au în continuare un impact negativ asupra europenilor, în special a celor care trăiesc în zone urbane. Poluarea aerului are totodată un impact considerabil asupra economiei, scăzând durata de viaţă, mărind costurile medicale şi reducând productivitatea economică ca urmare a numărului de zile de lucru pierdute din cauza problemelor de sănătate. Poluarea aerului are un impact negativ şi asupra ecosistemelor, pentru că degradează solurile, pădurile, lacurile şi râurile şi reduce producţia agricolă, arată raportul.