Estimările legate de numărul românilor care au plecat din țară sunt de circa 3,4 milioane de oameni din 2007 până în 2017, cifră care plasează România pe locul doi în lume, după Siria, a spus Luciana Lăzărescu, de la CDCDI.

În contextul crizei forței de muncă, ”România nu are o evaluare serioasă a deficitului de pe piața forței de muncă pe sectoare și ocupații și este departe de a avea o abordare sistematică a imigrației ca forță de muncă și tampon pentru îmbătrânirea populației”, a mai spus Luciana Lăzărescu, de la Centrul de cercetare și documentare în domeniul integrării imigranților (CDCDI), în cadrul conferinței finale a proiectului internațional de cercetare ”Move”, relatează Mediafax.

Nu se poate discuta de compensarea emigrării prin imigrare, deoarece la 31 decembrie 2017 în România erau stabiliți aproximativ 117.000 străini, din care 3.900 de persoane cu protecție internațională, refugiați sau alte feluri de protecție.

România are printre cele mai mici procente de rezidenți din afara Uniunii Europene, 0,3%, astfel situându-se pe ultimele locuri din UE la acest capitol, alături de Slovenia și Slovacia. Din totalul străinilor care imigrează în România, doar 9% vin pe baza unui contract de muncă.

Principalele motive pentru care străinii vin în România sunt reîntregirea familie (43%) și pentru studii – 23%. Ponderea celor care au venit în România prin programele de protecție internațională este mult mai mică decât în alte state, precum Germania de exemplu. În România 5% dintre străini sunt persoane cu protecție internațională, conform Inspectoratului General pentru Imigrări.