România stagnează anul acesta în Raportul Global al Progresului Social, pe locul 44 în lume din 146 de țări analizate. Raportul pe 2018, comparativ cu 2017, arată unde a progresat România și unde a regresat.

„O economie competitivă asigură nevoile sociale și bunăstarea cetățenilor săi. A cincea ediție a Raportului Global al Progresului Social, lansată în 20 septembrie 2018, menține România pe locul 44 în lume din 146 de țări analizate, la fel ca în anul 2017 - în cea de-a treia clasă a țărilor cu un progres social mediu ridicat -, un regres de două locuri în lume față de anul 2016. Performanțele sociale ale României în 2018 comparativ cu cele din 2017 se îmbunătățesc ușor la indicatorii ce țin de: accesul la apă și instalații sanitare, adăpost, calitatea mediului, toleranță și incluziune, drepturi individuale, dar se deteriorează la indicatorii: servicii medicale, siguranță personală, bazele bunăstării, accesul de educație terțiară, accesul la cunoștințe, respectiv la tehnologiile informațiilor și comunicațiilor”, menționează reprezentantul INACO, Anca Tamaș, citată de Agerpres.

Din punctul de vedere al Produsului intern brut pe cap de locuitor, România se află pe locul 45 din 146 de țări analizate.

„Comunitatea de specialiști ai INACO - Inițiativa pentru Competitivitate consideră că un avans real al progresului social în România depinde acum esențial de calitatea investițiilor în sănătate, în educație și în conectarea cu tehnologiile viitorului ca priorități naționale, nu doar la nivel declarativ, ci la nivel decizional și faptic. Nu e o noutate, dar iată că faptele întârzie, iar celelalte state ale lumii se mobilizează, în timp ce noi nu”, se mai arată în comunicatul INACO.

Întregul raport poate fi studiat aici.