Prefectul de Neamț, George Lazăr, acuză că spitalul județean de urgență Piatra Neamț a mutat secția ATI de la etajul 3 la etajul 2 fără avizul DSP, în timp ce managerul unității medicale susține contrariul.

"Secția care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru", a declarat prefectul de Neamț, George Lazăr, într-o intervenție la Digi24.

Acesta a mai adăugat că a fost un fel de "hei-rup" de a muta secția ATI fără aprobare

"La etajul 2 s-au făcut în ultimele zile lucrări în regie proprie pentru a mări capacitatea secției de ATI, care până acum funcționa la un etaj mai sus. E doar o teorie, o supoziție, încă nu a fost confirmată, că această mutare nu a respectat cadrul legal și nu au fost verificări din partea celor care aveau competență și răspundeau tehnic pentru această modificare. Specialiștii de la ISU, parchetul, polițiștii, criminaliștii trebuie să stabilească date concrete în urma anchetei. Acum sunt niște date care se desprind din discuțiile avute cu cadrele medicale și cei de la ISU. A fost un fel de "hei-rup" de a muta secția de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greșit că a făcut lucrările fără aprobare", a conchis prefectul.

Pe de altă parte, managerul spitalului județean din Piatra Neamț, Octavian Micu, susține că a fost dat avizul DSP.

”Este o informație care s-a preluat greșit. Atât etajul 3, cât și etajul 2 sunt avizate de către DSP ca secții ATI și frecvent se mută pacienți de la un etaj la altul. Practic, ieri nu s-a întâmplat nimic altceva decât au fost mutați pacienți de la etajul 3, la etajul 2 și atâta tot. Este drept că pe parcursul ultimelor 3 săptămâni s-au făcut lucrări pentru a crea încă 4 paturi suplimentare la ATI, însă ele s-au făcut în altă zonă decât cea în care s-a produs incendiul și nu are nicio legatură cu instalațiile de acolo. Nici nu era pusa în funcțiune”, a declarat Micu la Televiziunea Publică.

Managerul a mai precizat că pacienții din cel de-al doilea salon ATI nu au suferit nicio clipă de pe urma incendiului.

"Când s-a declanșat incendiul în primul salon, pacienții din salonul 2 au fost transferați la UPU. Toți pacienții de pe cele două saloane erau pacienți în stare critică din cauza infecției COVID-19", a mai spus el.