Dragoș Jaliu, consultant pe fonduri structurale și fondatorul site-ului www.fonduri-structurale.ro, povestește un episod care arată modul opac și haotic în care funcționează Ministerul Dezvoltării Regionale.

Filmul evenimentelor:

”7 mai 2018, ora 10:30 - cu o oră jumătate înainte de termenul limită de depunere (ora 12:00), Ministerul Dezvoltării Regionale decide să prelungească cu două luni apelul de proiecte pe incubatoarele de afaceri. Anunțul de prelungire e sec, nu oferă nicio explicație cu privire la motivul prelungirii și cade precum o ghilotină asupra celor care au muncit pe rupte în ultimele săptămâni și care conștiincioși depuseseră deja proiectele în termenul stabilit inițial. Cu privirea încețoșată de oboseală, aplicanții se uită nedumeriți pe site-ul ministerului-căruia-nu-i-pasă unde apare cu roșu anunțul de prelungire: termenul de depunere a proiectelor a fost prelungit până la 09.07.2018, ora 12:00. 

Apelul a fost lansat în decembrie și deschis cinci luni, perioadă considerată suficientă de ministerul-care-nu-știe-cât-ar-trebui-să-fie-lăsat-deschis-un-apel-de-asemenea-complexitate pentru ca aplicanții să pregătească niște proiecte bune pe care apoi să le depună.

Câteva informații de culise.

În urmă cu o lună, pe 27 martie, în cadrul unei întâlniri, ministerul-care-nu-vrea dezminte categoric posibilitatea prelungirii acestui apel, deși (și în opinia noastră) motive ar fi fost suficiente în favoarea unei perioade mai mari: „complexitatea proiectelor, durata mare de obținere a documentelor necesare care însoțesc cererea de finanțare, necesitatea elaborării unor documente în succesiune - studiul de piață, programul de incubare etc”.

Dar ministerul zice NU la prelungire. Așadar, cu NU-ul în brațe, primit de la ministerul-care-se-dorește-echidistant, aplicanții se pun pe treabă, șterg din calendar zilele de weekend și vacanța de 1 mai, turează motoarele, alocă resurse suplimentare și dau explicații familiilor de ce pierd nopțile pe la birou. Se mai dezbate nițel pe la colțuri pe marginea duratei apelului, dar orice secundă devine acum prețioasă.

2 mai 2018 - cu cinci zile înainte de termenul limită pentru depunerea proiectelor apar primele zvonuri privind o eventuală prelungire a apelului. Primim câteva telefoane de la aplicanți care au proiectele gata și pentru care vacanța de 1 mai a fost un pic pe la televizor, la știrile de seară. Cântărim atent și vineri, 4 mai de dimineață, www.fonduri-structurale.ro trimite către minister o adresă prin care solicită respectarea termenului inițial, 7 mai, ora 12:00, o eventuală prelungire încălcând grav egalitatea de șanse și tratament, reprezentând o discriminare la adresa celor care și-au organizat și alocat riguros resursele pentru a putea depune în timp proiectele.

7 mai 2018, ora 10:30 – apelul se prelungește cu două luni de către ministerul-căruia-nu-i-pasă-de-aplicanți.

8 mai 2018, ora 13:58 - Incredibil, la o zi după prelungire, primim răspunsul la adresa trimisă vineri prin care solicităm respectarea termenului! În răspuns aflăm că „ministerul analizează posibilitatea prelungirii perioadei de depunere a proiectelor”. (sic!). Prin aceeași adresă ni se transmite că vineri 4 mai în my SMIS erau încărcate doar 2 proiecte.

Dincolo de ridicolul în care s-a autoașezat ministerul, încă câteva informații de culise merită să fie știute. Prelungirea unui apel nu se face de azi pe azi și nici măcar de azi pe mâine. Procedura e mai complicată, durează câteva zile și presupune ca ministerul-care-știa-încă-de-ceva-vreme-ca-va-prelungi să solicite către instituția care gestionează mySMIS via Ministerul Fondurilor Europene modificarea datei limită în sistemul informatic. Deci ministerul-știa-dar-n-a-vrut-să-comunice-oficial decât în ziua închiderii apelului (luni, 7 mai), mai lasă-i încolo de aplicanți tot s-au obișnuit ei să muncească în weekenduri, ce mai contează unul în plus?

Informațiile încep să curgă, oamenii sunt supărați, primesc telefoane de la aplicanți care plâng epuizați și care consideră că au ajuns bătaia de joc a ministerului-căruia-nu-i-pasă. Dinspre minister, pe surse, auzim că s-a prelungit pentru că nu au fost depuse suficiente proiecte. Argumentul nu stă în picioare din cel puțin două motive.

Pe primul îl găsim destul de ușor pe pagina de Facebook al ADR Nord Vest unde pe 8 mai apare informația că pe regiunea Nord-Vest pe acest apel au fost depuse 8 (OPT) proiecte a căror sumă cumulată atinge 130% din alocare! hopa! deci, cel puțin pe o regiune proiecte depuse sunt.

Al doilea motiv e un pic mai complicat de explicat dar poate fi înțeles printr-o analogie cu examenul de admitere, numărul mic de locuri, competiția ridicată, iar copiii au la dispoziție trei ore să răspundă la întrebări. Nimeni nu predă lucrarea, toți copiii doresc sa aibă o notă cât mai mare și citesc-și-recitesc ceea ce au scris. Cu câteva minute înainte de expirarea celor trei ore, cu câțiva copii abia plecați din sala și lucrarea predată, profesorul decide să prelungească cu încă o oră examenul. Reacțiile sunt firești: copiii de afară plâng de nedreptatea ce li s-a făcut, UNII dintre copiii ramași în sală chicotesc politic și privesc complice către profesor… Oare îndrăznesc să își închipuie că vor primi lucrările celor care au ieșit din sală?”