CE a decis să înregistreze miercuri 3 noi inițiative cetățenești europene, una dintre ele vizând stoparea cauzelor profunde aflate la originea corupției în Europa,prin tăierea fondurilor acordate țărilor care nu dispun de un sistem judiciar eficient.

Organizatorii inițiativei "Stop cauzelor profunde aflate la originea corupției în Europa, prin tăierea fondurilor acordate țărilor care nu dispun de un sistem judiciar eficient după expirarea termenului acordat” solicită Comisiei "să impună un termen strict de 10 ani după aderare pentru un moratoriu automat referitor la plățile din fondurile structurale și de coeziune către țările care au aderat recent la UE, până când sistemul lor judiciar nu mai face obiectul mecanismului de monitorizare".

Aceștia afirmă că actualul cod juridic al UE permite o interpretare "necorespunzătoare".

"În anumite condiții, corupția în rândul elitelor politice din țările care au aderat recent s-ar putea dovedi benefică pentru alte țări din Uniune, iar termenul „temporar”, care este o noțiune relativă, s-ar putea extinde pe o perioadă de timp nelimitată. Stabilirea unui calendar strict evită orice motivație directă și indirectă de a comite acte de corupție în statele membre ale UE", explică inițiatorii.

În temeiul tratatelor UE, Comisia Europeană poate lua măsuri juridice în ceea ce privește normele financiare referitoare la bugetul UE, astfel că Executivul de la Bruxelles consideră inițiativa admisibilă din punct de vedere juridic și a decis să o înregistreze.

Înregistrarea acestei inițiative va avea loc la 12 septembrie 2019, după care va urma procesul de colectare de către organizatori a semnăturilor de susținere, care va dura un an.

După înregistrarea oficială, organizatorii trebuie să strângă un milion de semnături de la cetățeni din cel puțin șapte state membre.