Fundația Orange a organizat prima conferință de tehnologii asistive din România, în cadrul căreia instituții, business-uri, dezvoltatori, ONG-uri și beneficiari s-au reunit pentru a găsi soluții inovatoare pentru persoane cu dizabilități.

Conferința desfășurată marți, la Biblioteca Națională, a adus în discuție importanța noilor tehnologii în integrarea cât mai eficientă a acestor persoane, în educație, cultură sau mobilitate. În zona expozițională, participanții au posibilitatea să testeze tehnologii asistive precum aplicații, platforme online sau software-uri dezvoltate cu susținerea Fundației Orange.

Tehnologiile asistive ajută persoanele cu dizabilități să se descurce în viața de zi cu zi. Fie că este vorba de mersul la școală, o călătorie prin oraș, o comandă la poștă sau o vizită la muzeu, tehnologiile asistive au un rol esențial în integrarea persoanelor cu dizabilități. De aceste tehnologii beneficiază toți cei care interacționează într-un fel sau altul cu persoanele cu dizabilități: angajați, profesori, membri ai familiei, reprezentanți ai instituțiilor publice.

Timp de 6 ani, Fundația Orange a susținut peste 40 de proiecte asistive cu o componentă digitală, însumând o investiție de peste 1.8 milioane de euro prin Fondul de finanțare „Lumea prin Culoare și Sunet”.

Acum, Fundația Orange extinde sprijinul acordat persoanelor cu dizabilități de vedere și/sau auz din România cu o nouă rundă de finanțare și invită instituțiile publice și organizațiile nonprofit (asociații, fundații sau federații, instituții educaționale, instituții medicale, instituții culturale) să propună proiecte cu impact național și pe termen lung care să ofere soluții, în special digitale, pentru integrarea persoanelor cu deficiențe de vedere și auz.

Proiectele se pot înscrie online pe www.finantare.fundatiaorange.ro până la data de 27 iunie 2019.

Proiectele înscrise în concurs vor trece prin două etape de evaluare: pre-evaluare de către un forum consultativ format din experți în domeniu și beneficiari cu dizabilități de vedere și de auz și o evaluare finală a Consiliului Director al Fundației Orange.

Valoarea totală a programului este în acest an de 250.000 de euro și în premieră vor fi oferite trei tipuri diferite de finanțare pentru: până la două proiecte colaborative de maxim 100.000 de euro fiecare ce abordează o problemă de interes național, până la două proiecte de maxim 20.000 de euro pentru inițiative ce se desfășoară între 12 si 18 luni și până la două proiecte adresate local, fiecare cu o valoare maximă de 12.000 de euro.

„Prima conferință națională de tehnologii asistive s-a născut din nevoia de a aduce împreună resursele pe care le-am susținut în acești 6 ani de intervenție, pentru a oferi o imagine la zi a soluților disponibile pentru persoanele cu dizabilități de vedere și auz. Este esențial ca deopotrivă toți beneficiarii din România să afle de existența acestora, dar și instituțiile care le pot prelua și implementa eficient la nivel sistemic în toată țara. Prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet” am susținut proiecte de succes, unele în premieră la nivel european, printre care se numără prima aplicație de mobilitate la metrou pentru nevăzători sau prima platformă de interpetare în timp real în limbaj mimico-gestual. În toți acești ani, am crescut împreună cu partenerii noștri, serviciile asistive oferite persoanelor cu dizabilități s-au diversificat, iar capacitatea organizațiilor de a veni cu proiecte inovative, a crescut. În continuare, căutam parteneri de drum lung pentru proiecte de impact, acolo unde este atât de multă nevoie de ele”, a declarat Dana Deac, președinte al Consiliului Director al Fundației Orange.