Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" susține că încadrarea Holocaustului la categoria ”temă minoră” de către AUR nu face decât să întrețină ura antisemită.

”Astăzi, un lider AUR, protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o „simplă lecție” sau o „temă minoră” în sistemul educațional. Genocidul, distrugerea unei comunități pe criterii etnice să fie oare un subiect minor ce poate fi expediat în cadrul unei lecții în sistemul educațional?”, precizează Institutul ”Eli Wiesel” într-un comunicat.

Instituția amintește că gestul simbolic de asumare a responsabilității guvernului Ion Antonescu pentru exterminarea a peste 300 mii de evrei și 11 mii de romi, de către președinția și guvernul României începând cu 2004 a reprezentat o contribuție importantă la aderarea României la NATO și UE.

”A nega Holocaustul, în spatele imunității parlamentare, nu face decât să întrețină ura antisemită, ale cărei consecințe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democrația”, se mai arată în comunicat.

AUR a transmis luni că, în ultimii ani, "se constată o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de ”materii”  a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională".