Sute de muncitori chinezi au venit luni in fata ambasadei Chinei la Bucuresti, incercand sa se intoarca in tara dupa ce cateva companii de constructii din Romania au incetat sa le mai plateasca salariile, scrie International Herald Tribune.

Gabriel Ghelmegeanu, un oficial de la camera de comert romano-chineza a declarat ca" sute, daca nu chiar mii" de muncitori chinezi sunt abandonati in Romania. Mai multe grupuri de muncitori au improvizat luni focuri pentru a se incalzi. 80 dintre lucratori traiesc in corturi.

Muncitorii platesc sume mari de bani unor intermediari romani si chinezi, pentru contracte de lunga durata in industria constructiilor.

Unele companii nu obtin permise de lucru, iar unii dintre muncitori sunt angajati ilegal, spune Ghelmegeanu.

"Mi s-a promis ca voi castiga 3 euro pe ora muncind 10 ore pe zi", povesteste Gao Lin, de 23 de ani, care a sosit in Romania in urma cu 10 luni. "Dar aici ni s-a spus ca trebie sa muncim 12 ore pentru mai putini bani. N-am fost platit de doua luni si nu mai am nici de munca".

Ambasada chineza la Bucuresti informeaza printr-un comunicat ca incearca sa ii ajute pe muncitori. Ghelmegeanu estimeaza ca 500 de lucratori au fost repatriati din noiemrie si pana acum.

Sursa: HotNews.ro