Comunicatorii Jandarmeriei au ieșit să justifice acțiunile forțelor de ordine la protest. Concluzia:forțele au acționat profesionist, moderat și rațional.De vină au fost oamenii pașnici din cauza cărora nu au putut jandarmii să-i extragă pe huligani.

Conferința de sâmbătă dimineața a fost doar o încercare nereușită de a justifica modul în care au acționat jandarmii vineri seara. 

Șeful Serviciului Informare, Relații Publice și Asistență Religioasă, locotenent-colonel Marius Militaru, și Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, au dat un verdict uimitor: ”Jandarmeria a fost foarte bine pregătită și, dacă n-am avut violențe excesive, e datorită intervenției profesioniste, moderate și raționale a Jandarmeriei Române”.  

Din declarațiile lor, reiese că de vină sunt protestatarii obișnuiți care nu au făcut loc jandarmilor pentru a extrage persoanele violente, ba chiar au avut o reacție ostilă la adresa forțelor de ordine: 

”Spre deosebire de protestul de anul trecut, în primele faze, oamenii obișnuiți nu ne-au creat spațiul necesar, nu s-au delimitat de acele grupuri violente, fapt care ne-a îngreunat intervenția. Dacă ar fi fost mai receptivi….nu ar fi avut o atitudine ostilă și provocatoare lucrurile ar fi fost mai simple”.

În plus, ei au invocat ”violența legitimă a statului”:

 

”În momentul în care se fac cele trei somații și tu nu eliberezi zona, înseamnă că îți asumi și intervenția forțelor de stat, există conceptul de violență legitimă a statului în astfel de situații”.

 

Jurnaliștii au insistat să afle de ce nu au fost izolate persoanele violente, mai ales că Marius Militaru a susținut că primele violențe au început în jurul orei 14:00, când un grup a încercat să intre în sediul Guvernului. Or, la acea oră erau destul de puține persoane în Piața Victoriei, dat fiind că protestul a început oficial la ora 17:00.

De ce nu au fost reținuți atunci, când erau puțini protestatari, iar riscul lovirii unor persoane pașnice era redus?

Ei au tot explicat că, spre deosebire de protestul din februarie 2017, acum au fost mai multe grupuri compacte dispersate în mulțime. După ce prefectul Capitalei a semnat ordinul de intervenție în forță, n-a mai fost vorba de mai multe grupuri compacte, ci de unul singur: ”În aproximativ 30 de minute, Jandarmeria a reușit să disperseze grupul violent și ulterior să rețină persoanele violente”, 33 de indivizi conduși la secții, acțiune în urma căreia au fost întocmite opt dosare penale.

Marius Militaru și Georgian Enache au ieșit încă de joi pentru a lansa un avertisment privind mesajele ce incită la violență propagate pe social media. 

Dacă știau că vor fi elemente violente, de ce nu au luat măsuri?

”Evident că au existat informări între structurile competente statului, a avut loc o cooperare permanentă și un schimb operativ de informații...Nu poți îngrădi dreptul unei persoane de a participa la o acțiune atât timp cât nu ai toate elementele prin care să faci acest lucru”, a răspuns neconvingător Enache, adăugând că la controalele preventive nu au fost descoperite fumigene.

De ce au fost lăsați în urmă cei doi jandarmi bătuți de persoanele violente?

Militaru a respins acuzațiile: ”Nimic mai fals. Ce s-a întâmplat cu exactitate la acel moment va rezulta în urma verificărilor pe care noi le facem de fiecare dată în urma unor misiuni de amploare așa cum a fost și cea din Piața Victoriei… Jandarmii nu-și abandonează camarazii și sunt dispuși să-și sacrifice uneori chiar și propria viață pentru apărarea celorlalți”.

Sunt numeroase imagini video, în care se vede că jandarmii intervin după minute bune. Fără ajutorul protestatarilor pașnici, cei doi jandarmi ar fi avut o soartă mult mai dură dacă dacă s-ar fi bazat pe ajutorul colegilor.

Nu se puteau duce o altă unitate la apelul fast-food-ului atacat, o unitate care să nu fie nevoită să treacă prin mulțimea iritată?

Au fost reținuți imediat cei care i-au atacat pe jandarmi? Din imaginile video nu reiese așa ceva.

Jandarmeriței i-a fost furată arma de foc. De ce au fost jandarmii înarmați?

De ce au fost folosite în mod excesiv gazele lacrimogene și atât de devreme? Mai ales că cei doi au explicat că ”folosirea forței, a elementelor din dotare e ultima soluție”. 

De ce a fost lansată intoxicarea cu paralizia jandarmeriței? Cui i-a folosit?



Cum și din ce motiv s-a luat decizia intervenției în forță împotriva protestatarilor nonviolenți? 

Marius Militaru și Georgian Enache s-au încurcat în explicații, reieșind că s-a decis evacuarea pieței cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, din cauză că nu au reușit să-i extragă pe indivizii violenți.

De ce au fost loviți oameni pașnici, nonviolenți, cu mâinile ridicate, care nu acționau în niciun fel împotriva jandarmilor? Și în acest caz sunt numeroase imagini cu oameni loviți din senin de jandarmi.

De ce au fost loviți jurnaliști? Aceștia și-au arătat legitimațiile, deci nu pot invoca faptul că nu și-au dat seama că sunt ziariști? Mai mult, o echipă austriacă transmitea în direct, în momentul în care cameramanul a fost lovit de forțele de ordine.

Și lista de întrebări rămâne deschisă. Și îndoielile justificate planând asupra Jandarmeriei.