Premierul Florin Cîțu a anunțat că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgență în cazul inundațiilor.

„Vom da și voi vorbi cu ministrul Muncii pentru a pregăti o hotărâre de guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgență prin Legea 416/2001 sau HG 50/2011. Această hotărâre de guvern stabilește sume fixe în funcție de gradul de afectare al gospodăriilor și devine cadrul pentru acordarea ajutoarelor”, a spus Cîțu la videoconferința cu prefecții.

„În principiu, prefecții ar trebui să știe fiindcă este o procedură pe care am avut-o anul trecut, ea a expirat în decembrie și doar o prelungim acum și o lăsăm pentru tot restul anului. Eu sper să nu mai avem astfel de situații, dar dacă mai avem, să fim pregătiți cu această procedură de guvern. Acum procedura este mai dificilă pentru că se face o analiză pe fiecare gospodărie în parte, se face o HG pentru un anumit calup de cazuri și așa mai departe”, a menționat premierul.

El a arătat că prin această hotărâre de guvern care va fi adoptată săptămâna viitoare se creează un cadru legal pentru tot anul.

"Simplificăm lucrurile", a adăugat premierul.

Florin Cîțu a precizat că bugetul de anul trecut a fost de 5 milioane de lei și cuantumul a fost de 4.000 de lei pentru familii și persoane singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de 75%, 2.000 de lei - între 50% și 75%, câte 1.500 de lei - între 25% și 50%, iar acolo unde au existat decese din cauza inundațiilor familiile primeau 5.000 de lei suplimentar.

"Acestea sunt sumele de unde pornim", a precizat premierul.

El a avertizat că se va deplasa personal acolo unde ajutoarele trebuie să ajungă pentru a se asigura că acestea intră în posesia persoanelor respective.

"Nu ne jucăm cu acest lucru", a spus prim-ministrul.