După apariția primului caz de coronavirus, președintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj de liniștire pentru populație, îndemnându-i pe români să se informeze din surse credibile și oficiale și să respecte recomandările autorităților.

”Este normal să tratăm cu toată seriozitatea situația generată de apariția cazurilor de coronavirus în Europa și de confirmarea unui caz pe teritoriul României, dar nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală. Așadar, comportamentul firesc pe care fiecare dintre noi trebuie să îl avem acum este de a aplica cu rigurozitate recomandările autorităților și de a ne informa constant din surse credibile și oficiale. Instituțiile responsabile au luat toate măsurile care se impun pentru a împiedica răspândirea acestui virus în țara noastră și a limita efectele sale negative”, a transmis președintele, într-un mesaj postat pe Facebook.

El îi îndeamnă pe români să fie solidari ”în a descuraja orice încercări de a crea senzaționalul în aceste momente”.

”Răspândirea de știri alarmiste sau chiar de știri false poate genera o epidemie de panică, cu consecințe nocive pentru semenii noștri. Să contribuim, cu responsabilitate, la preluarea informațiilor utile de prevenție și să avem grijă să protejăm vârstnicii și persoanele mai vulnerabile, cele care suferă deja de boli cronice”, mai spune șeful statului.

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat joi că noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secrețiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de tratament specific în acest caz, transmite Agerpres.

"Nu există niciun fel de tratament specific, dacă apar simptome se tratează simptomatic, adică febră, cefalee, lucruri de genul acesta se tratează simptomatic. Cazurile simple, ușoare sau formele medii se tratează în acest mod. Dacă apar cazuri complicate, atunci sigur că se instituie măsuri de terapie intensivă, dar nu este cazul unor astfel de măsuri", a explicat Alexandru Rafila.

"Contactul direct înseamnă un contact apropiat cu o persoană care este infectată. Boala nu se transmite prin atingere, se transmite prin intermediul secrețiilor respiratorii, ceea ce poți prin atingere - contactul cu o suprafață care a fost contaminată cu secreții provenind de la persoana respectivă cu puțin timp în urmă prin intermediul mâinilor. Avem o obișnuință să punem mână pe față, să punem mâna la gură și atunci să ne infectăm. (...) Nu există purtători ai virusului, există persoane infectate și persoane neinfectate. În cele 14 zile de monitorizare vom afla răspunsul dacă într-adevăr există", a explicat el.

Și secretarul de stat în Ministerul sănătății Nelu Tătaru a îndemnat la calm: "Având în vedere această împrăștiere de știri false, am prefera să îndemnăm lumea la calm". "Nu este nevoie să ne schimbăm modul de viață, să aglomerăm supermarketurile sau să ne alertăm rudele din străinătate”, a mai spus el.

Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, a declarat că măștile de unică folosință nu trebuie purtate de persoanele sănătoase, ele fiind recomandate doar pentru cele care prezintă viroze.

Și Patriarhia Română a venit cu o serie de recomandări, inclusiv evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică.

”Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel și simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de radioul și televiziunea patriarhiei. Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepțional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriță cu vin)”, se arată într-un comunicat.