Pandemia ne-a dovedit tuturor că avem nevoie de o capacitate consolidată de prevenire și intervenție în situații de urgență, de planuri și protocoale de reacție, spune Klaus Iohannis, adăugând că sistemul de sănătate românesc trebuie regândit.

De Ziua Mondială a Sănătății, România a semnat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) un nou Acord de colaborare bienală.

”Continuăm astfel cooperarea noastră și reafirmăm parteneriatul solid pe care îl avem. Această criză sanitară și umanitară prin care trecem ne-a dovedit tuturor, nu doar nouă, românilor, că avem nevoie de o capacitate consolidată de prevenire și intervenție în situații de urgență, de planuri și protocoale de reacție. Vă invit pe toți cei responsabili ca, după ce vom depăși această criză, să valorificăm conținutul acordului semnat și să regândim sistemul de sănătate românesc și din perspectiva acestei nevoi”, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de semnare a Acordului de colaborare bienală între Organizația Mondială a Sănătății - Biroul Regional pentru Europa și Ministerul sănătății.

Pentru limitarea răspândirii COVID-19, fiecare țară trebuie să adopte toate măsurile necesare, în funcție de evoluția numărului de cazuri, dar este nevoie și de cooperarea eficientă dintre state, a mai spus președintele.

Iohannis a subliniat că măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual în România, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale altor organizații internaționale. 

Ceremonia de semnare a Acordului de colaborare bienală între Organizația Mondială a Sănătății - Biroul Regional pentru Europa și Ministerul sănătății din România s-a desfășurat prin videoconferință, la Palatul Cotroceni. Semnarea acestui acord, pentru perioada 2020-2021, întărește colaborarea dintre România și OMS. 

Directorul Regional al Biroului Regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, a prezentat situația răspândirii pandemiei de COVID-19 la nivel european și rolul Organizației Mondiale a Sănătății în acest context.

De asemenea, el a felicitat România pentru măsurile cuprinzătoare luate pentru a gestiona situația de urgență și pentru abordarea integrată la nivelul guvernului și al societății, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Directorul regional a menționat că România a ales ”calea potrivită” identificând și izolând cazurile suspecte, testând și monitorizând contactele și punând în carantină toți contacții persoanelor bolnave. Dr. Kluge a subliniat faptul că medicii și cadrele medicale sunt eroii în lupta împotriva virusului, iar siguranța și starea lor de bine trebuie să fie prioritatea noastră.

La finalul videoconferinței, președintele a avut o întâlnire de lucru cu Nelu Tătaru, cu șefa biroului pentru România al OMS, Miljana Grbic, și cu profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în consiliul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.

Experții au prezentat modelul epidemiologic al infecției cu noul coronavirus în România, subliniind eficacitatea măsurilor luate de autorități până la acest moment în combaterea crizei sanitare. Totodată, a fost evidențiată necesitatea continuării menținerii măsurilor restrictive, în consens cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.