Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că Legea Educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, adăugând că începerea noului an școlar îi ia prin surprindere "pe unii".

"Există, din păcate, mulți elevi în România care încep anul școlar fără manuale sau în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an școlar pe unii îi ia prin suprindere. Fiecare guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre guvernul dinainte. Așa însă lucrurile nu se îmbunătățesc. În România anului 2017 — soluția salvatoare a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse, ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local. Această abordare nu este cea bună", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la deschiderea anului școlar la Colegiul Național "Gheorghe Șincai", scrie Agerpres.

Şeful statului a vorbit şi de alte probleme ale şcolii româneşti.

"Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în sistemul de învățământ o dată la câțiva ani sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a-și planifica traseul educațional. Numai în această vară am trimis spre reexaminare Parlamentului nu una, nu două, ci trei inițiative legislative, care modificau nu știu a câta oară cadrul actual, care deja este confuz și greoi. Legea Educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară", a spus Iohannis.

Preşedintele a mai atras atenţia asupra abandonului şcolar, care, în ultimii ani, a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană.

 

"Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autoritățile centrale la autoritățile locale, de la un guvern la altul sau de la școală în familie. Succesul sistemului educațional este singura cale de supraviețuire a României puternice, iar eșecul său ne condamnă la involuție",

 

a susţinut Iohannis.

Klaus Iohannis a avut şi un mesaj pentru elevi: "Dincolo de programa școlară, dezvoltați-vă pe cât mai multe planuri, nu ezitați să vă extindeți orizonturile, să legați ceea ce învățați la școală de preocupările și de hobby-urile voastre. Fiți toleranți, deschiși spre nou, creativi și autonomi în învățare, conștientizați atât importanța drepturilor pe care le aveți, cât și a obligațiilor de cetățean. Este lumea voastră și este timpul să începeți să o descoperiți și să o înțelegeți, construindu-vă propria personalitate și sistemul propriu de valori, viitorul este în mâinile voastre și vă invit să pășiți înainte pentru a-l îmbrățișa", i-a sfătuit șeful statului.