Președintele Klaus Iohannis și premierul desemnat Ludovic Orban s-au pronunțat luni în favoarea menținerii Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

"Foarte mulți dintre dumneavoastră ați implementat, în comunele pe care le reprezentați, proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Și au fost bani mulți, uneori, și proiecte reușite în multe cazuri. Banii investiți eficient înseamnă întotdeauna dezvoltare, însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea, spun răspicat: acest program trebuie regândit, nicidecum desființat. Nu cred că este nimeni în această sală care dorește să mai asistăm la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate.Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerentă și responsabilă", a declarat președintele, într-un discurs susținut la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România.

La același eveniment, și premierul desemnat Ludovic Orban i-a asigurat pe primari că va exista un PNDL 3, dar a subliniat că proiectele vor trebui să răspundă unor nevoi reale ale comunităților locale.

Pe 10 februarie, ministrul demis al dezvoltării, Ion Ștefan, a susținut că lucrările de investiții efectuate prin programele PNDL 1 și PNDL 2 nu au fost niciodată verificate în ceea ce privește realitatea în teren.

El a mai declarat că o echipă de la DNA a ridicat documente cu privire la lucrări efectuate prin aceste programe.

"PNDL va continua și în următorii 2 ani vor fi alocați aproximativ 2,5 miliarde de lei pentru implementarea programelor. Este posibilă practic și - să spunem - o ajustare a acestui program, în sensul în care vom merge cu prioritate pe partea de infrastructură rurală, drumuri, poduri, canalizare, gaz, iluminat și, de asemenea, modernizare unități școlare și unități medicale", a declarat și vicepremierul demis Raluca Turcan, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România.

PNDL este un program lansat de Liviu Dragnea, pe vremea când era ministru al dezvoltării regionale. De-a lungul timpului au existat numeroase suspiciuni și acuzații privind acordarea discreționară a fondurilor în cadrul acestui program, în funcție de culoarea politică a primarilor.