Președintele Klaus Iohannis susține că este nevoie de proceduri rapide, clare și credibile pentru analiza acuzațiilor de plagiat, subliniind că politicienii care plagiază ar trebui să dispară din politică.

Prezent luni la Universitatea de Vest Timișoara, cu ocazia deschiderii anului universitar șeful statului a abordat problema plagiatelor, făcând apel la ministrul Educației, Mircea Dumitru, și la ceilalți decidenți să clarifice această chestiune.

"Eu cred că, în chestiunea plagiatului, este foarte important să avem un verdict clar și ca acest verdict să se găsească în timp util. Nu cred că ajută pe cineva ca analiza unei acuzații de plagiat să dureze atât ca și elaborarea lucrării de doctorat. Este evident că, între timp, politicieni au găsit că a acuza pe cineva de plagiat este o manevră politică care poate să aducă voturi. Și atunci, dumneavoastră, universitarii, trebuie să găsiți metodele să scurtați această discuție la un minim și să știm în cel mai scurt timp dacă persoana X a plagiat sau nu, și punct", a afirmat Klaus Iohannis.

Șeful statului a spus că este "dăunător" pentru societatea românească ca astfel de discuții să se prelungească foarte mult.

 

"E nevoie de un răspuns clar, care se dă cu maximă celeritate. Nu interesează pe nimeni, domnule ministru, cum se numește comisia aia, sau comitetul sau cine analizează, dar ne interesează pe toți să avem un verdict clar, simplu, fără echivoc și într-un termen rezonabil. Iar dacă un politician este dovedit ca plagiator, el trebuie să dispară din politică. Dacă un cadru universitar este dovedit că este plagiator, trebuie să dispară din universitate",

a mai spus Klaus Iohannis.

Totodată, Iohannis a subliniat că procedurile rapide sunt necesare și în cazul în care o persoană nu a plagiat, fiindcă "bunul renume al unei persoane se distruge foarte ușor, dar de reclădit e foarte greu".

"Odată ce a existat în spațiul public o discuție de un an de zile că unul a plagiat și că a copiat, după un an de zile e foarte târziu și apară un verdict că poate că nu a plagiat, fiindcă nu mai interesează pe nimeni. Omul rămâne cu ștampila de plagiator. Din acest motiv, pentru a-i sancționa pe cei care au copiat și pentru a salva bunul renume a celor care nu au copiat, este nevoie de proceduri rapide, clare, credibile", a mai declarat Klaus Iohannis. 

 Sistemul de învățământ preuniversitar îi minte pe elevi și pe părinți

Referindu-se la sistemul preuniversitar, Iohannis a susținut că este "neadaptat, foarte prost orientat și trebuie reconstruit din temelii”.

El a spus că trebuie să existe filiera teoretică a învățământului liceal, dar ”trebuie însă să dăm o șansă și celor care nu mor de dragul cărții - și nu trebuie să îi condamnăm pentru asta - dar care vor să învețe o meserie”.

Șeful statului a afirmat că ”este onorabil să fii un meseriaș bun” și că în acest sens trebuie să fie educați și părinții.

Klaus Iohannis a explicat că, uneori, copiii știu ce ar vrea să învețe să facă, însă părinții le cer să meargă la un liceu teoretic pentru a obține diploma de bacalaureat.

”Viața nu se clădește pe o diplomă, ci pe abilități și pe ceea ce înveți să faci”, a subliniat președintele, atrăgând atenția asupra existenței unei "catastrofe de corelare" între sistemul de învățământ și piața muncii.