Trebuie făcute eforturi suplimentare în ceea ce privește educația cu privire la genocidul romilor, a transmis președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor.

”În fiecare an, la data de 2 august, aducem un omagiu memoriei a jumătate de milion de copii, femei și bărbați romi care au fost uciși în Europa în perioada Holocaustului. Aceștia au fost victimele unui regim brutal, dezumanizant, care a promovat rasismul, antisemitismul, ura și intoleranța ca politici de stat”, a transmis Klaus Iohannis în mesajul cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, eveniment organizat anual de Muzeul de stat Auschwitz-Birkenau.

”În România, aproximativ 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, aproximativ 11.000 pierzându-și viața. Este de datoria noastră astăzi să le evocăm memoria și să ne asigurăm că astfel de atrocități nu se vor mai repeta.În acest moment, nevoia de aducere-aminte este mai importantă ca niciodată”, subliniază președintele, adăugând că, în contextul recent creat de pandemia de COVID-19, se observă ”o creștere alarmantă” a rasismului, a antisemitismului și a discursurilor motivate de ură care vizează romii, în special în mediul online.

”Datoria noastră, ca lideri politici, este de a combate aceste evoluții, de a condamna public fără ezitare orice afirmație care incită la ură. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile pentru a dezvolta instrumente adecvate, care să ne permită să ne protejăm societățile împotriva acestor amenințări”, mai transmite președintele.

El spune că România a făcut pași importanți în ceea ce privește asumarea Holocaustului și combaterea rasismului și antisemitismului, dar ”trebuie făcute eforturi suplimentare în ceea ce privește educația cu privire la genocidul romilor”.

”Trebuie să ne asigurăm că educăm generațiile tinere cu privire la acest episod tragic al istoriei europene. Fiecare societate are această datorie fundamentală de a se asigura că noile generații cunosc și păstrează viu adevărul. Susținem eforturile consolidate de a include genocidul romilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în programele educaționale, precum și eforturile destinate protejării ultimilor supraviețuitori. Europa se bazează pe respectarea drepturilor și libertăților fundamentale. Promovarea diversității culturale, religioase și etnice este cel mai bun mod de a preveni conflictele și de a construi societăți democratice pașnice”, a mai transmis președinte Klaus Iohannis, reafirmând angajamentul ferm al României în ceea ce privește prezervarea memoriei Holocaustului, promovarea valorilor democratice și condamnarea hotărâtă a oricărui act rasist, combaterea discriminării, antisemitismului, extremismului, precum și a violenței rasiale sau etnice. 


MAE a transmis într-un comunicat că aduce ”un omagiu pios memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului”.

”Suferințele îndurate de romi în lagărele de concentrare și exterminare naziste și ale aliaților acestora, în timpul celui de al II-lea Război Mondial, au fost, mult timp, necunoscute publicului larg, ceea ce a contribuit la perpetuarea prejudecăților care afectează această comunitate”, arată MAE, adăugând că susține inițiativele naționale și internaționale de promovare a educației, cercetării și comemorării genocidului romilor, apreciind că, în lipsa cunoașterii istoriei Samudaripen, prejudecățile și stigmatizarea membrilor comunității rome vor continua să se propage.

Ministerul de externe condamnă ”cu fermitate proliferarea discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunității rome, în special în mediul online”.