Șeful statului spune că „cel mai bun antidot împotriva uitării” este evocarea faptelor, și acum și totdeauna, precum și protejarea și îngrijirea memoriei eroilor noștri.

„Fac astfel un apel către toți românii, cu ocazia marcării Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, să vorbim clar și răspicat despre Revoluția din Decembrie 1989. Revoluția anticomunistă a existat, la fel cum și regimul comunist a mutilat destinul acestei țări! Să lăsăm adevărul să iasă la lumină și să nu îl ocolim! De o parte a fost iubirea de țară, apărată de eroii și martirii noștri, iar de cealaltă parte au fost ura și tirania în mâinile unui dictator și ale acoliților săi”, a spus președintele Klaus Iohannis, la un eveniment de comemorare a Revoluției române din decembrie 1989 organizat la Ateneul Român.

El a vorbit despre importanța justiției în cazul elucidării evenimentelor din decembrie 1989. „Doar asumând cu claritate ce a fost bun, dar și ce a fost rău, vom putem construi o țară dreaptă. Am spus deseori că vrem să știm adevărul despre Decembrie 1989, vrem ca vinovații să fie aduși în fața justiției. Vrem dreptate!”, a punctat președintele Iohannis.

Potrivit acestuia, „societatea noastră are nevoie să se vindece, pentru ca România normală, sigură, prosperă și predictibilă are nevoie de adevăr”.

„Generațiile viitoare au nevoie de acest act de dreptate, pentru că doar din dreptate răsare spiritul liber. Până când Justiția își va împlini însă această datorie istorică, găsesc extrem de potrivite cuvintele doamnei Ana Blandiana: «Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate să fie o formă de justiție»”, a adăugat președintele.

Klaus Iohannis a amintit despre provocările din prezent, subliniind că „darurile libertății sunt neprețuite”. „Mai știm cu toții că democrația are propriile vulnerabilități. Cum pot fi însă libertățile apărate de fiecare dintre noi? Pentru a răspunde la această întrebare, am ales cuvintele unei femei de o putere uluitoare, un simbol al luptei anticomuniste. Doina Cornea a spus cândva: cum poți rezista demn în fața pericolului din jurul tău: «Ceea ce am de făcut e să-mi păstrez, cu orice preț, calitatea interioară și să fac să trăiască în mine valorile originare»”, a spus el.