Managerul Teatrului Național din București (TNB), actorul și regizorul Ion Caramitru, apreciază că decizia de închidere a teatrelor, anunțată marți seară de prefectul Capitalei, este "o măsură care trebuie luată ca atare".

"Ce pot să spun mai mult decât ce ne-au spus autoritățile și, mai mult decât atât, faptul că această interdicție apare după ce ea fusese teoretic anunțată de mai mult vreme, cum că dacă rata de infectare depășește 1,5 la mia de locuitori, atunci vor urma interdicții. Iată că a venit și noi trebuie să ne supunem, nu avem încotro. Este, după părerea mea, o măsură care trebuie luată ca atare. Nouă ne pică foarte prost, nu numai ca artiști, care nu pot să-și practice meseria, cât și ca instituție, care nu poate să-și apropie publicul în continuare, să producă venituri proprii, care este una din obligațiile sine qua non a funcționării noastre, și dispariția din ecuația zilnică a artei interpretative lasă urme greu de acoperit ulterior", a declarat Ion Caramitru pentru Agerpres.

El a afirmat că, în urma anunțului oficial, TNB va trebui să suspende 14 spectacole care erau programate pentru zilele următoare.

"Deocamdată, anunțul oficial de ieri spune că pe o săptămână, că săptămânal se va face o raportare. Deci, practic, săptămâna în curs noi va trebui să suspendăm 14 spectacole, fiindcă noi jucăm la mai multe săli în aceeași seară. Dacă în martie, când aveam programul făcut cu două luni înainte, a trebui să anulăm 144 de spectacole, nici mai mult, nici mai puțin, acum lucrurile sunt mai puțin dramatice era să zic, dar la fel de triste", a spus managerul TNB.

Caramitru a precizat că prezentarea spectacolelor în online nu este cea mai bună variantă pentru instituția pe care o conduce, chiar dacă în această zonă TNB face înregistrări de calitate.

"Ceea ce s-a putut face în perioada anterioară, când nu s-a putut juca și s-a folosit online-ul, ne spune mai totul despre cât de urmărită a fost zona aceasta. Nu a fost urmărită la modul ideal. Teatrul Național a reușit câteva performanțe atunci. Am început cu Conferințele Teatrului Național, care nu sunt purtătoare de drept de autor și s-au dat aproape 70 de conferințe ținute de personalități de prim rang de-a lungul anilor, apoi am trecut la spectacole, spectacole care fie nu mai sunt în stagiune, fie au ani buni. (...) Nu cred că a avut un impact atât de mare încât să zicem că acum avem o șansă de a supraviețui prin online. Cred că nici nu ar trebui să existe chestia asta, în principiu", a mai declarat Ion Caramitru.

La Teatrul Național, a adăugat el, au fost foarte puține cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, dar și acestea s-au rezolvat repede și fără alte probleme.

"Până acum am avut în teatru - la atelierul de tâmplărie un caz sau două care s-au rezolvat, un electrician la un moment dat, au fost doi actori care au fost suspecți, dar nu au avut. Până la acest moment, noi stăm relativ bine. Au fost câteva cazuri în zona televiziunii, dar în teatru, cel puțin din cunoștințele mele, nu au fost multe cazuri. Știu că la un moment dat Opera a avut cazuri la balet, acum Opereta și-a închis activitatea, și cea de repetiții, pentru că are două-trei cazuri în cor, și a întrerupt două săptămâni activitatea, dar mai mult de atât nu știu", a mai spus Ion Caramitru.