Institutul Român pentru Evaluare și Strategii (IRES) publică un studiu care arată că 81% dintre români apreciază ca fiind un lucru pozitiv aderarea la UE, iar 68% spun că au auzit despre faptul că România deține, în 2019, Președinția Consiliului UE.

Astfel, 8 din 10 români evaluează intrarea țării noastre în Uniune ca fiind un lucru bun. Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat la finalul anului, numărul românilor care au o imagine pozitivă despre UE este în creștere și peste media europeană - 52%, față de o medie europeană de 43%.

De asemenea, aproape 7 din 10 români (68%) au auzit despre faptul că România deține, în 2019, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. 32% declară că nu știu despre acest lucru, iar 6 din 10 români informați despre deținerea de către România a Președinției Consiliului UE cunosc faptul că durata mandatului țării noastre este de 6 luni.

Trei sferturi dintre participanții la studiu au identificat corect faptul că România nu a mai deținut, în trecut, Președinția Consiliului UE, în timp ce 13% dintre cei chestionați cred că țara noastră a mai deținut acest mandat.

Peste trei sferturi dintre români consideră că deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene este un lucru bun pentru țara noastră, în timp ce 1 din 10 are o opinie contrară. Mai mult de două treimi dintre participanții la studiul IRES (70%) cred că România va avea mai mult de câștigat în urma deținerii Președinției Consiliului UE.

Aproape 2 treimi dintre respondenți cred că șansele României de a deveni membru cu drepturi depline ale Spațiului Schengen, în anul 2019, sunt mici și foarte mici. Aproape un sfert dintre cei chestionați evaluează aceste șanse ca fiind mari și doar 6% ca fiind foarte mari.

Studiul IRES poate fi consultat în integralitate aici.