Dacă vara aceasta sunteți în căutarea unei aventuri cu trenul în Europa, compania feroviară slovenă oferă o nouă linie care vă permite să traversați trei țări - Slovenia, Croația și Italia - și opt orașe.

O versiune de cinci ore a itinerarului a fost întreruptă în urmă cu mai bine de 30 de ani, însă ideea a fost reluată pentru lunile de vară ale anului 2024 și va dura până pe 30 septembrie, scrie Euronews.

În plus, călătoria nu vă va afecta prea mult bugetul deoarece biletele încep de la 8 euro pe sens. Noua linie de cale ferată leagă Italia, Slovenia și Croația. Noua rută urmează o linie de cale ferată care a fost construită pentru prima dată cu peste 150 de ani în urmă, în timpul Imperiului Austro-Ungar se pretează unui weekend prelungit, cu urcări și coborâri la diferitele opriri.

Trenul pleacă din Trieste, un elegant oraș-port de graniță, iubit pentru edificiile sale cu vedere la apă și barurile Art Nouveau. Traseul îi duce apoi pe pasageri peste granița cu Italia în Slovenia, unde trenul oprește în patru gări: Sežana, Divača, Pivka și Ilirska Bistrica.

Dacă vă place mersul cu bicicleta, puteți face o oprire în Ilirska Bistrica unde se pot închiria biciclete electrice cu care să pedalați de-a lungul potecilor împădurite ale zonei, cu vedere la vârfurile înzăpezite.

Trenul trece apoi în Croația, unde oprește în Šapjane și Opatija Matulji înainte de a ajunge la destinația sa finală, Rijeka (Rijeka în croată). Coborând la Opatija-Matulji, pasagerii pot petrece o noapte în Opatija, un oraș cu vile în stil rococo și hoteluri grandioase cu vedere la Marea Adriatică. Rijeka este un alt oraș-port, cu promenade mărginite de clădiri din epoca habsburgică și un teatru din secolul al XIX-lea decorat de Gustav Klimt, renumit și pentru disputa teritorială între Italia și Iugoslavia care a durat mai multe decenii.

Serviciul pleacă din gara Villa Opicina, într-o suburbie a orașului Trieste, la ora 7:50 dimineața. La 8:54 se oprește în Ilirska Bistrica și la 9.54 ajunge la Rijeka. Pe celălalt sens, trenul pleacă din Rijeka la ora 18:25 și ajunge la Villa Opicina la ora 20:40.

Trenurile vor circula zilnic în ambele sensuri până pe 30 septembrie. Prețul unui bilet pentru întreaga călătorie începe de la opt euro, dar este posibil să achiziționați și bilete pentru fiecare etapă a călătoriei, în cazul în care intenționați să faceți mai multe escale.

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA