Nu doar un ordin de evacuare, ci două au fost pe 10 august. Dacă despre unul se știa până acum că aparținea prefectului Capitalei, cel de-al doilea a fost dat de șefii Jandarmeriei.

Nebuloasa intervenției jandarmilor împotriva protestatarilor în 10 august devine mai mare. 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, a oferit detalii în premieră. El a dezvăluit că este vorba despre două documente, nu despre unul singur, așa cum s-a știut până acum.

„Sunt două ordine. Cel semnat de Prefect, care însă nu conține ora la care s-a dat ordinul de intervenție, si cel de la ora 23:11, pe care l-am prezentat în acea conferință de presă, care este, de fapt, ordinul militar de intervenție, dat de comandantul acțiunii. Acesta este consemnat în jurnalul acțiunilor noastre operative, trimis la Parchet”, a explicat Marius Militaru pentru realitatea.net.

Multe semne de întrebare s-au pus și în jurul singurului ordin despre care e știa, cel semnat de Speranța Cliseru, prefectul Capitalei.

Inițial, Marius Militaru, a spus, într-o conferință de presă, că „Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forță la ora 23:11”, moment în care a prezentat și un document în acest sens.

Ulterior, ministrul de Interne Carmen Dan a precizat că ordinul prefectului a fost dat la ora 20.

Situația ambiguă a continuat după declarația Speranței Cliseru, care a spus că a semnatul ordinul după 12 noaptea.

Nu mai puțin de 763 de persoane au depus până acum plângeri penale împotriva jandarmilor, șefilor acestora și a ministrului de Interne Carmen Dan după intervenția în forță a militarilor soldată cu peste 450 de răniți.