Marius Militaru, șeful serviciului de comunicare al Jandarmeriei, a susținut că acțiunea violentă a jandarmilor de vineri seara a fost ”pe deplin justificată”.

Răspunzând celor care au acuzat utilizarea excesivă a gazelor lacrimogene, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, a explicat că folosirea forței e ”ultima soluție”.

La observația unei jurnaliste că grupurile violente se puteau observa foarte ușor la începutul protestului, astfel că jandarmii ar fi putut să-i extragă, Militaru a susținut că au fost mai multe grupuri compacte, dar dispersate în toată masa de manifestanți, prin urmare riscurile unei extracții erau ”foarte mari”.

El a acuzat și faptul că ceilalți manifestanți nu s-au îndepărtat de persoanele violente, îngreunând astfel intervenția jandarmilor. Enache a mai spus că jandarmii s-au izbit de ”reticența” majorității protestatarilor în ceea ce privește intențiile lor.

Întrebați dacă vor fi demisii dupa evenimentele de sâmbătă seara, Militaru a replicat: ”Demisii? Pentru ce să fie demisii?”

Alte declarații:

 

  • 452 de persoane au fost tratate de cadrele medicale la fața locului, dintre acestea 70 au ajuns și la spital. Și 35 de jandarmi au avut nevoie de îngrijiri, dintre care 11 au fost internați.
  • a fost furată o singură armă, de la jandarmerița bătută de huliganii violenți.
  • până la această oră au fost întocmite 8 dosare penale.
  • au fost date 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 17.000 lei.
  • ordinul de intervenție în forță, la ora 23:00, a fost dat de prefectul Capitalei, Speranța Cliseru.