Șeful diplomației britanice a vorbit la București de provocările cu care se confruntă media și societățile deschise în această perioadă. Jeremy Hunt și-a propus ca uciderea sau încarcerarea jurnaliştilor însă devină un "tabu internaţional”.

”Cred că ne îndreptăm spre o lume în care graniţa invizibilă dintre societăţile deschise şi societăţile închise este libertatea presei de a cere socoteală celor aflați la putere și nu putem să considerăm asta ca ceva de la sine înţeles. Poate că în cei 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului am fost cu toții într-o zonă de confort, (convinși) că așa se vor derula lucrurile și realizările sunt sigure. Acum ne dăm seama că aceste lucruri nu se dobândesc odată pentru totdeauna”, a declarat vineri ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, la o masă rotundă informală cu jurnaliști români pe tema ”Provocări internaţionale la adresa libertăţii presei, la 30 de ani de la căderea comunismului".

În acest context, șeful diplomației britanice a precizat că și-a propus ca uciderea sau încarcerarea jurnaliştilor în timp ce îşi fac meseria să devină un "tabu internaţional".

Jeremy Hunt a anunțat că Marea Britanie va găzdui o conferință internațională privind libertatea presei, organizată împreună cu Canada, precizând că Londra consideră că e important să aibă campanii cu o importanţă globală.

”Unul dintre subiectele care ne preocupă în ultima vreme este libertatea media. Cred că acest subiect a fost în minţile tuturor, legat de uciderea lui Khashoggi (jurnalistul saudit ucis în sediul Consulatului Arabiei Saudite - n.r.), la Istanbul, anul trecut, un incident teribil", a subliniat Hunt.

Ministrul britanic de Externe a salutat și evoluţia presei române, de la căderea comunismului, apreciind că aceasta le face ”viaţa grea politicienilor”, aşa cum se întâmplă şi în Marea Britanie.