Legea privind diminuarea risipei alimentare a fost votată încă din 2016, dar aplicarea ei a fost amânată de mai multe ori.

Jumătate (50%) dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare, potrivit Asociației pentru Protecția Consumatorilor - InfoCons.

Potrivit sursei citate, produsele proaspete (din carne, legume/fructe, ouă, brânzeturi/lactate, gătite etc) sunt cele care par a fi cel mai puțin risipite, scrie Agerpres.

„Aproximativ 60% dintre consumatorii români cheltuie circa 30% din venitul lunar pentru asigurarea hranei. Dacă privim din punct de vedere financiar, având în vedere că cele mai mari pierderi de alimente au loc la nivelul gospodăriilor (consumatorilor din mediul urban), în România pierderile la nivelul sectorului de consumatori sunt de 2-3 ori mai mari comparativ cu alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic (ex.: Franța - 14%, Elveția - 10%)”, precizează sursa citată.

În Uniunea Europeană sunt irosite anual aproximativ 88 de milioane de tone de alimente (în jur de 20% din totalul alimentelor produse). Conform unui studiu realizat în anul 2013, cei mai mari generatori de deșeuri alimentare, exprimate în kilograme pe cap de locuitor, sunt Țările de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) și Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta și România (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) și Republica Cehă (81 kg).

Uniunea Europeană și-a propus să reducă la jumătate risipa alimentară până în 2030.

România a adoptat încă din 2016 o lege privind diminuarea risipei alimentare, dar aplicarea acesteia a fost amânată de mai multe ori. Potrivit ultimei variante, legea va intra în vigoare în data de 1 februarie 2019, și precizează că operatorii economici vor trebui să fie mai responsabili în vederea diminuării risipei alimentare prin măsuri precum vânzarea la preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale etc.